Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 04. 2013. 21:43   >>  12. 04. 2013. 13:34 21

CETINJE

DF: Imamo dokaze da zapisnici nijesu potpisani

Demokratski front posjeduje dokumentaciju koja potvrđuje da opunomoćeni predstavnici predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića, koji su članovi biračkog odbora u proširenom sastavu, na 21 biračkom mjestu nijesu verifikovali rezultate izbora svojim potpisom, saopšteno je iz Lekićevog Izbornog štaba na Cetinju.

Predsjednik cetinjskog odbora Demokratske partije socijalista, Jovan Martinović, kazao je ranije danas da su predsjednički izbori na Cetinju prošli su u skladu sa zakonom, i negirao tvrdnje DF-a da članovi biračkih odbora nijesu potpisali zapisnike na 22 biračka mjesta.

U reagovanju predsjednice Lekićevog Izbornog štaba na Cetinju, Tijane Samardžić, ocjenjuje se da je manipulacija to što Martinović pominje predstavnike Socijalističke narodne partije i predstavnika uzdržanih stranaka u izbornom procesu, jer nigdje i nikad nije navedeno da oni nijesu verifikovali izborne rezultate na navedenim biračkim mjestima, prenijela je agencija Mina.

„Tačno je da su izbori na Cetinju, po vašim standardima, prošli u najboljem redu, odnosno u skladu sa ustaljenom praksom pritisaka i ucjena, ali nijesu sprovedeni u skladu sa zakonom, za šta imamo jasne dokaze“, kazala je Samardžić.

Ona je naglasila da slobodna volja birača spada u domen elementarnih ljudskih prava, dok je „njeno prekrajanje djelo s one strane zakona“.

„Martinović očigledno nije dobro upoznat sa političkom situacijom na Cetinju, jer mu nije poznato da su sadašnji politički konstituenti DF bojkotovali prethodne lokalne izbore, i iz tog razloga nemaju svoje članove u stalnim biračkim odborima“, pojasnila je Samardžić.

Ona je navela da se, samo kada je u pitanju glasanje putem pisma, neposrednim uvidom može utvrditi da na 13 biračkih mjesta nedostaje ukupno 74 zahtjeva za glasanje putem pisma, jedno glasanje je obavljeno sa starom ličnom kartom, dok na 55 zahtjeva ne postoji broj lične karte.

Samardžić je dodala i da sedam zahtjeva nema svojeručni potpis, na dva zahtjeva nema ni broja lične karte ni svojeručnog potpisa, dok su dva zahtjeva bez identifikacionih podataka, samo sa svojeručnim potpisom.

„Dakle, od ukupnog broja od 272 birača koji su glasali na prethodnim izborima putem pisma, suprotno zakonskim odredbama glasali su njih 141, odnosno 51,83 odsto“, precizirala je ona.

Samardžić je kazala da je Martinovićeva izjava samo jedan od dokaza da su, kada je DPS u pitanju, politika i etika dvije apsolutno polarizovane kategorije. 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније