Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 04. 2013. 18:34 >> 18:34
3

GRAĐANSKI KLUB DF

Apel EU da podrži odbranu demokratskih prava

Više od sto osoba potpisalo je apel međunarodnoj zajednici, a posebno Evropskoj uniji, kojim se od nje traži da, umjesto protkolarnih saopštenja, suštinski podrži odbranu elementarnih demokratskih prava u Crnoj Gori.

Apel je, kako je saopšteno iz Demokratskog fronta, na inicijativu Građanskog kluba DF-a, potpisalo više od sto ljudi, a biće postavljen i na internetu, kako bi podršku dali i ostali građani koji smatraju da je “odbrana slobodne volje iskazane na predsjedničkim izborima od najvećeg značaja za Crnu Goru”.

Među potpisnicima apela su novinari, urednici, univerzitetski profesori, književnici, predstavnici nevladinog sektora, studenti, muzičari, ljekari.

U apelu se navodi da je Crna Gora u dramatično opasnoj situaciji i da vladajuća Demokratska partija socijalista pokušava da preinači volju građana iskazanu na izborima 7. aprila, na kojima je, kako se kaže, pobijedio nezavisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić.

“Ovakvo djelovanje vlasti, predvođene premijerom Milom Đukanovićem, sadrži elemente državnog udara koji bi mogao da izazove nesagledive posljedice i naruši stabilnost zemlje. Namjera vrha DPS-a da poništi volju većine samo je još jedan dokaz kako se crnogorska vlast manipulacijama održava duže od dvije decenije”, kaže se u apelu.

Dodaje se da je o tome postojalo obilje dokumentacije i prije ovih izbora, a posebno nakon objavljivanja audio zapisa sa sjednica organa DPS-a.

“Navodni preliminarni rezultati predsjedničkih izbora, koje je saopštila Državna izborna komisija (DIK), i to samo na osnovu mišljenja članova iz redova vladajuće koalicije, upućuju na zaključak da je DPS, koji je umjesto demokratske stvorio partijsku paradržavu, zarobio i tu instituciju”, kaže se u apelu.

Dodaje se da bi, nakon svega toga, u zemlji koja pretenduje da postane članica Evropske unije, bilo prirodno da Vlada podnese ostavku.

“To je iluzorno očekivati od DPS-a, ali bi Socijaldemokratska partija, manja članica vladajuće koalicije, morala da napusti Vladu ako ne želi da dijeli odgovornost za rušenje ustavnog poretka. Ovo tim prije što su predstavnici SDP-a upozoravali da treća uzastopna kandidatura potpredsjednika DPS-a na izborima 7. aprila nije ustavna”, navodi se u apelu.

Potpisnici su pozvali slobodne građane, opozicione partije, civilni sektor i ostale demokratske snage da istraju i svim institucionalnim i demokratskim vaninstitucionalnim sredstvima odbrane većinsku volju građana.

“To je od istorijskog značaja: izbor Lekića za predsjednika pokazuje da je i u Crnoj Gori, uprkos svemu,moguća demokratska smjena vlasti. Apelujemo na međunarodnu zajednicu, a posebno EU, da umjesto protokolarnih saopštenja suštinski podrži odbranu elementarnih demokratskih prava u našoj zemlji”, kaže se u apelu.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније