Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 04. 2013. 15:56   >>  16:15

ANALIZA

Janjić: Moguće redefinisanje odnosa u Vladi

Teško je očekivati da u narednim danima dođe do promjene izbornog rezultata ili poništavanja predsjedničkih izbora, kaže za Portal RTCG politički analitičar Dušan Janjić. Očekuje i redefinisanje odnosa u Vladi.

 

Janjić kaže da je karakteristika svih „tijesnih izbornih rezultata“ da jedna strana pokušava da produži neizvjesnost. To je, kako objašnjava, u slučaju Crne Gore još više očekivano jer je opozicija napravila do sada najbolji izborni rezultat.

„Taj potez, delegitimisanje izabranog predsjednika, treba opoziciji da stvori platformu za dalje političko djelovanje, u ovom slučaju i za ostanak u zajedničkoj koaliciji. To je potički motiv. Pravno uvijek izbore prate prigovori, zato je DIK i podnio privremeni izvještaj, postoje pravne procedure i one bi trebalo da donesu konačan rezultat“, objašnjava Janjić.

Situacija u Crnoj Gori ga, kaže podsjeća, na odnose nakon predsjedničkih izbora u Srbiji, kada je Tomislav Nikolić imao malu prednost u odnosu na Borisa Tadića.

Kada je pitanju Crna Gora teško je, kaže Janjić, očekivati poništavanje izbora.

„Opozicija bi morala da dokaže da je oko 10.000 nevažećih listića zapravo falsifikovano, tada bi se morali ponoviti izbori. Objektivno teško da će doći do promjene odnosa između (Filipa) Vujanovića i (Miodraga) Lekića, a teško i da će dogoditi poništavanje izbora što opozicija traži“, poručio je Janjić.

 

Kada su u pitanju odnosi u vladajućoj koaliciji Janjić kaže da u ovom momentu ni DPS-u ni SDP-u ne odgovara raskid koalicije iako, kako dodaje, već duže vremena odnosi nijesu dobri.

„To nije generalni odnos to je nezadovoljstvo SDP-a pojedinim starijim kadrovima DPS-a i isto sa druge strane ni oni ne vjeruju SDP-u. To je jedno stalno prisutna tenzija koja je sada eskalirala“, kazao je Janjić.

On smatra da je SDP radio protiv Vujanovića i time je kako dodaje mogao da uzdrma i poziciju Vlade.

„To nikada nije dobra pozicija. Međutim Vladu vodi Milo Đukanović, koji je po nekad jači od samog DPS-a, tako da mislim da je sada na njemu da odluči šta će uraditi sa takvim partnerom, koga je sam ocijenio kao nelojalnog. Ja ne isključujem da sada dođe, ne do promjene, ali do redefinisanja odnosa unutar Vlade i odnosa između DPS-ovih i SDP-ovih kadrova“, zaključio je Janjić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније