Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 03. 2015. 08:16 >> 08:10
20

PREDSTAVNIČKI DOM

Bosanski parlament o Sutorini 11. marta

Predstavnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) izjasniće se 11. marta o rezoluciji o Sutorini, kojom se neprihvatljivim i štetnim ocjenjuje prijedlog ugovora o državnoj granici između te države i Crne Gore.

Predlagač rezolucije je bosanskog SDP-a Denis Bećirović, koji smatra da Sutorina treba da bude dio teritorije BiH.

Predstavnički dom rezolucijom poziva Predsjedništvo BiH da odbije sadašnji prijedlog ugovora o granici Vijeća ministara, te da ga vrati izvršnoj vlasti te zemlje na ponovno razmatranje.

“Predstavnički dom smatra da je potrebno osnovati komisiju koja će u narednom periodu konsultovati priznate stručnjake iz oblasti prava, istorije, ekonomije, geografije, ali i ostale relevantne stručne osobe koje mogu pomoći u pitanju rješavanja statusa Sutorine”, navodi se u Bećirovićevoj rezoluciji.

Pred poslanicima će biti, pored teksta rezolucije i predloženih amandmana, i zaključak Predstavničkog doma sa sjednice 29. februara, prenosi Pobjeda.

Zaključak Predstavničkog doma je usvojen u drugom krugu glasanja, nakon što Kolegijum Doma nije postigao saglasnost u vezi sa Bećirovićevom rezolucijom.

“Izvještaj Badinterove komisije neupitan je dio međunarodnog prava sa snagom međunarodne presude, te kao jedan od temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma ima pravo prvenstva nad drugim aktima te vrste, čime se garantuje neupitnost teritorijalnog integriteta i cjelovitosti BiH u njenim međunarodno priznatim granicama”, navodi se u zaključcima Predstavničkog doma.

Parlament tim dokumentom zadužuje Vijeće ministara da, zajedno se Državnom komisijom za granice, napravi „tri sveobuhvatne, primarno pravne, ekspertske analize, sa posljedicama po interese BiH, sa stanovišta očuvanje njenih međunarodno priznatih granica sa Crnom Gorom, Srbijom i Hrvatskom“.

Poslanica Demokratske fronte Hanka Vajzović podnijela je amandman na Bećirovićevu rezoluciju prema kom treba ispitati i ispravnost ugovorom utvrđene granicu između opština Foče i Pljevlja.
Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom.

Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile prijedlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina ostaje u sastavu Crne Gore.
Predstavnički dom je u januaru raspravljao o Bećirovićevoj rezoluciji, nakon koje je 27. februara organizovana javna rasprava.

Poslanici bi, na narednoj sjednici, trebalo da utvrde konačan stav o tom dokumentu. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je imenovanje ambasadora u Sarajevu.

Američki kongresmen, Majk Tarner, je uputio pismo članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, u kom navodi da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se bosansko-hercegovačke vlasti pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

On je u pismu navodno ocijenio i da problem Sutorine predstavlja pokušaj stvaranja teritorijalnog spora za zaustavljanje evroatlantskih integracija.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније