Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 03. 2015. 19:52 >> 19:52
10

PORUKA NOVE

"Đukanović pokušao da uvrijedi Francusku"

Premijer Crne Gore Milo Đukanović direktno je pokušao da uvrijedi Francusku, i da minimizira ulogu te države na geopolitičkom planu, ocijenjeno je iz Nove srpske demokratije (NOVA).

Đukanović je rekao da Crna Gora očekuje poziv za članstvo u NATO-u do kraja ove godine, navodeći da u stavu francuskog predsjednika Fransoa Olanda nije prepoznao namjeru da se politika proširenja NATO-a revidira pozivom Crnoj Gori.

Oland je u ponedjeljak, nakon susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kazao da Francuska smatra da bi zahtjeve zemalja za članstvo u NATO-u trebalo odbiti, jer Alijansa sada ne bi trebalo da se širi.

Portparol Nove, Jovan Vučurović, kazao je da predsjednik Demokratske partije socijalista nastavlja sa politikom foliranja i bježi od glavnih tema i pitanja.

“Njega ne zanima što je Francuska stavila veto na proširenje NATO saveza, već predsjednik DPS-a poručuje da on sa toga puta neće skrenuti, iako ga tamo niko ne zove i još mu kažu da je tamo nepoželjan”, kaže se u reagovanju Vučurovića.

On je kazao da će zanemariti što je analizirajući “francusko ne Crnoj Gori”, Đukanović demantovao stavove svog izaslanika u NATO štabu.

“Ali se nikako ne može izbjeći činjenica da je premijer direktno pokušao da uvrijedi Francusku, i da minimizira ulogu te države na geopolitičkom planu”, rekao je Vučurović.

Prema njegovim riječima, francuski predsjednici su više puta u prošlosti pokazali da ne žele za saveznike političare koji su izdali vlastitu državu i tradicionalna prijateljstva.

“Na primjer, predsjednik De Gol nikada nije primio Josipa Broza i sa prezrenjem se odnosio prema toj osobi koja je izdala većinu jugoslovenskih tradicionalnih saveznika”, dodaje se u saopštenju.

Vučurović je kazao da će se vidjeti da li je Oland slijedio tu liniju francuskih predsjednika “ili je nedavni dogovor velikih evropskih sila i potreba saradnje i mira na našem kontinentu uslovio francuski veto na prijem Crne Gore u taj vojni ofanzivni savez”.

On je rekao da se danas od Đukanovića čulo “sve i svašta”, osim priznanja da su glavna pitanja za koja se zalagala njegova vlada doživjela krah.

“Zato je, po običaju, otvaranjem serije tema i nedavanjem odgovora ni na jedno krucijalno pitanje, pokušao da odvrati pažnju javnosti sa glavnih problema, što možda jeste dobar marketinški trik, ali je u slučaju čovjeka koji je na vlasti 26 godina već toliko puta korišćen da je sve to postalo tragikomično”, kaže se u saopštenju.

Vučurović je dodao da, što se tiče onih koji su sa DPS-om u koaliciji samo zbog spoljne politike, iskustvo uči da od njih ne treba očekivati nikakav smislen i hrabar potez, i pored čvrstih javnih obećanja i zaklinjanja.

“Kada je čitava javnost očekivala da premijer podnese ostavku, i da time danas ozvaniči potpuni promašaj svoje ukupne politike, i izvini se građanima zbog ekonomske i socijalne katastrofe koju je izazvao, on je saopštio da je sve u najboljem redu i da je u ovom trenutku pitanje svih pitanja popunjavanje vlade sa tri nova ministra”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније