Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 02. 2013. 07:30 >> 09:31
15

POGLAVLJA 23 I 24 NA JESEN

Lajčak: Treba Vam Specijalni Sud i Tužilaštvo za ,,krupne ribe’’

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak preporučuje osnivanje Specijalnog tužilaštva i Suda za suzbijanje korpucije i organizovanog kriminala, na visokom nivou. Lajčak, u intervjuu za portal RTCG, kaže da za sada ne sumnja u političku volju i hrabrost elite u Crnoj Gori i najavljuje na jesen otvaranje poglavlja 23 i 24.

Kako ocjenjujete učinak Crne Gore, od otvaranja pregovora o članstvu u junu, do danas? Da li se ispunjavaju očekivanja Brisela ili je Crna Gora mogla i više da učini?

Crna Gora je od juna prošle godine ostvarila napredak koji je bio planiran i koji se od nje očekivao.To je očigledno kroz pregovaračku strukturu, kroz to što ste u rekordnom roku otvorili i zatvorili poglavlje 25, Nauka i istraživanje, kroz uspješan proces skrininga, naročito za poglavlja vladavine prava. Ako nastavite ovom dinamikom, do juna će biti gotovi svi skrininzi. Štaviše, mogli bi otvoriti neka poglavlja već na proljeće, a neka na jesen. Možda Nauka i istraživanje ne budu jedina poglavlja koja će Crna Gora zatvoriti.    

 

 

U kojoj je fazi razmatranje Izvještaja Evropske komisije o skrininzima poglavlja 23 i 24? Mogu li nas mjerila za otvaranje poglavlja 23 i 24 iznenaditi sadržinom i brojem, uz ona koja već znamo?

Savjet  Evropske Unije odobrio je zaključke dva Izvještaja o skriningu Komisije. Sada Crna Gora, uz podršku Komisije i eksperata priprema akcione planove za ova dva poglavlja. Tri Akciona plana za poglavlje Pravosuđa i temeljnih prava, 23 i deset Akcionih planova za poglavlje Pravde, slobode i bezbjednosti, 24. Po završetku, preispitivaće ih Evropska komisija i, zatreba li, zatražiti od Crne Gore da ih dopuni ili izmijeni. Dakle, Akcioni planovi su mjerila za otvaranje poglavlja vladavine prava. Ključno je da Crna Gora što ranije izradi detaljne i kvalitetne Planove, jer oni idu na debatu u Savjet EU. Akcioni planovi moraju da sadrže kratkoročne i srednjoročne zadatke, jer su onda oni instrument u pregovorima. Ako nastavite sa sadašnjim, aktivnim pristupom i dinamikom, onda bi otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja ove godine bio ne samo ambiciozan nego i realan cilj.  
Ovaj pristup se primjenjuje prvi put i zato traži i vrijeme i strpljenje svih učesnika - Crne Gore, Komisije, Savjeta. Slovačka aktivno podržava napredak  Crne Gore u ovom procesu, ne samo kroz ekspertsku podršku. 

Znači, jesen ostaje realan rok u kome bi se sjelo za pregovarački sto za poglavlja 23 i 24?

Da, to je veoma realan rok. I to je zapravo već planirano.

Spekuliše se da su preporuke Evropske komisije iz Izvještaja o skriningu pisane mnogo ,,direktnijim jezikom’’ nego što je to u Progress Report-u. Kako Vi vidite mogućnost da se tako formulisani zadaci stave pred Crnu Goru?

Kao  što sam već naveo, radi se minimalno o  srednjeročnom procesu. Vrlo važno će biti održati trajni napredak. Da bi se taj napredak mogao mjeriti, u Akcionim planovima će biti formulisani zadaci koje mora Crna Gora ispuniti. A moraće i da odredi  sredstva iz budžeta za realizaciju tih zadataka.  

Šta je neophodno da bi Crna Gora dokazala da ne oklijeva u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala? 

Vrlo je važno  pokazivati  čvrstu političku volju.Samo snažna odlučnost može riješiti sve izazove u ovoj oblasti. Dobar zakonski okvir koji će biti u skladu sa evropskim standardima i snažne i ojačane institucije, koje će se baviti ovim problemima.Trebalo bi osnovati  Specijalno  tužilaštvo  i Specijalni sud koji  će se baviti slučajevima krupnog kriminala i krupne korupcije. Uz te ključne učinke,bitno je stalno obrazovanje i stručno osposobljavanje tužilaca,sudija, policijskih službenika.I naravno - imati konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala  i korupcije. 

 

 

Poglavlja 23 i 24 su najvažnija i najteža, ali šta ih, u slučaju Crne Gore, čini posebno teškima?

Poglavlja 23 i 24 jesu veoma važna i teška, ali ne bih rekao da su najteža. Napredak zavisi, prije svega, od snažne političke volje. Ja ne sumnjam da politička elita u Crnoj Gori ima dovoljno snažne političke volje i dovoljno hrabrosti da se uhvati  u koštac sa ovim izazovima. Mislim čak da će za Vas mnogo teža biti neka druga poglavlja, kao što je Poljoprivreda,Bezbjednost hrane ili Životna sredina. Zašto? Zato što njih ne zatvara politička volja kao poglavlja vladavine prava, nego prije svega, velika finansijska ulaganja.

Kakva je situacija sa izmjenom Ustava? Ukoliko izmjena ne bude, da li je objektivna opasnost blokada pregovora kao što se više puta čulo, čak sa nekih zvaničnih adresa?

Vrlo je važna reforma Ustava u dijelu pravosuđa, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije. Nezavisnost  pravosuđa ne može se postići bez toga. Očekujemo da Crna Gora postane vlasnik tog procesa, drugim riječima da svi politički subjekti postignu dogovor o reformi pravosuđa.  
Evropska Unija očekuje da sve političke stranke shvate važnost ove reforme za nastavljane pristupnog  procesa i da je podrže. I da ne uslovljavaju reformu pitanjima koja nemaju ništa zajedničko sa pristupnim procesom. Riječ je o budućnosti svih građana, bez razlike u političkim ili vjerskim opredjeljenjima.  
Odnos političke elite, svih stranaka, pozicije i opozicije, mora biti odgovoran i konačno oslobođen partijskih i ličnih interesa. Podrška ne samo verbalna, nego stvarna. Reforma Ustava biće prilika da sve stranke pokažu stvarni odnos prema evropskoj budućnosti Crne Gore. Smatramo da niko neće uslovljavati reformu Ustava pitanjima koja nemaju ništa zajedničko sa reformom i pristupanjem EU.   

Bilo je najava da bi se do jeseni moglo krenuti,lakšim poglavljima? Ostaje li se pri tom stavu i koja bi to bila poglavlja?

Zatvaranje poglavlja Nauka i istraživanje dokaz je da nema nikakvih formalnih prepreka da se već na proljeće otvore neka,kako vi kažete,lakša poglavlja,ali i da se,moguće je,neka od njih i zatvore.To će pokazati rezultati skrininga, Vaša spremnost i kapaciteti da se ta poglavlja otvore, odnosno zatvore. 
Upravo je završen bilateralni skrining  za poglavlje 12 - Bezbjednost hrane i sada Komisija priprema Izvještaj. Predložiće Savjetu Izvještaj za poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura.To bi poglavlje moglo biti otvoreno u najbližim mjesecima. Savjet u narednim sedmicama očekuje i rezultate skrininga za poglavljia 5 ( Javne nabavke), 20 (Preduzetništvo i industrijska politika), 6 ( Privredno pravo ),

7 ( Intelektualna  svojina).

Ako se u debati u Savjetu ne pojave neki posebni problemi, onda bi ta poglavlja mogla biti otvorena do kraja ove godine. Komisija treba da završi skrininge svih poglavlja do ljeta.
Medjutim, htio bih da naglasim, da brzina u otvaranju i zatvaranju poglavlja ne može i ne smije biti vaš prioritetni cilj. Cilj mora biti sadržaj i kvalitet rezultata, jer brzina ponekad može biti kontraproduktivna za državne interese.

Kako komentarišete zahtjev Vašeg kolege, šefa diplomatije Švedske, da se ukine vizna liberalizacija za zemlje regiona, uključujući Crnu Goru? Kakvu reakciju na taj zahtjev očekujete unutar država članica EU?

 

To je veoma važno i delikatno pitanje. Na jednoj strani imamo veoma značajnu političku odluku Unije - ukinuti viznu liberalizaciju za zemlje  Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, a na drugoj imamo negativne posljedice te odluke u vidu velikog broja lažnih azilanata u nekim zemljama Unije. Razumljivo je da ove države članice traže preispitivanje te odluke. Ne bi bilo dobro da se bezvizni režim ukine, ali zemlje zapadnog Balkana moraju da preuzmu dio svoje odgovornosti za nastalu situaciju i otklone uzroke koji bi mogli dovesti do ukidanja vizne liberalizacije.  
 

Crna Gora na izborima u aprilu bira predsjednika.Ima li EU neka očekivanja s tim u vezi? 


Brisel očekuje da izborni proces bude fer i u skladu sa evropskim standardima i da građani odaberu predsjednika koji će na najbolji mogući način zastupati interese Crne Gore i svih njenih građana. 

 

 

 

 Autor: Nevenka Ćirović

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније