Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

11. 02. 2015. 12:59 >> 12:58

U PARLAMENTU

Počela rasprava o sudskim zakonima

Poslanici crnogorskog parlament počeli su raspravu o predloženim zakonima o Ustavnom sudu, sudovima i Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija.

 

Novim zakonom o Ustavnom sudu predviđeno je da parlament ubuduće neće tražiti mišljenje Skupštine prije odlučivanja o ustavnosti pojedinih zakona. To je urađeno, kako se navodi, na osnovu sugestije Venecijanske komisije.

Predlogom zakona o sudovima predviđeno je i formiranje tri suda za prekršaje - Podgorici, Budvi i Bijelom Polju.

Sud za prekršaje u Bijelom Polju imaće odjeljenja u Beranama, za teritoriju opština Berane, Andrijevica i Petnjica, u Žabljaku za teritoriju te opštine, u Plavu za teritoriju Plava i Gusinja, kao i u Pljevljima, Rožajama, Kolašinu i Mojkovcu za teritorije tih opština.

Sud za prekršaje u Budvi imaće odjeljenja u Baru i Ulcinju, kao i u Kotoru koje će pokrivati i teritoriju opštine Tivat.

Sud za prekšaje u Podgorici imaće odjeljenja u Prijestonici, Danilovgradu i Nkšiću - za teritoriju opština Nikšić, Plužine i Šavnik.

Novim Zakonom objedinjene su sve odredbe o pravima i dužnosti sudija i Sudskog savjeta, kao samostalanog i nezavisnog organa čija je osnovna nadležnost da bira i razrješava sudije i obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније