Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

28. 01. 2015. 14:07   >>  14:26 2

KONJEVIĆ PORUČIO

Sudovi preblagi za nošenje oružja

Kaznena politika sudova u primjeni Zakona o oružju je preblaga, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, navodeći da su u 70 odsto slučajeva u prošloj godini kazne bile uslovne.

Članovi Zakonodavnog odbora danas su jednoglasno podržali Predlog zakona o oružju.

Konjević je ukazao na neadekvatnu sudsku praksu u primjeni Zakona o oružju, navodeći da su 2013. godini u 60 odsto slučajeva bile uslovne kazne, a u prošloj godini u 70 odsto slučajeva.

“Svi državni organi moraju da preuzmu svoj dio odgovornosti u ovom segmentu. Teško da možete demotivisati jednu vrstu ponašanja, koja je skopčana sa tradicijom, ukoliko nemate adekvatnu primjenu i adekvatnu kaznenu politiku u toj oblasti”, rekao je on.

Prema riječima Konjevića, kaznena politika sudova je neadekvatna.

“Mislim da je preblaga i da se sa takvom kaznenom politikom nećemo sa ovim društvenim problemom izboriti”.

Konjević smatra da se sa ovim društvenom problemom moguće izboriti ako svako u društvu da svoj doprinos da mijenja navike i utiče na pozitivni segment tradicije, a sa druge strane, kako je naveo, efikasnošću organa u smislu primjene strožije kaznene politike.

On je objasnio da se Predlogom zakona o oružju uređuje nabavka, držanje, nošenje, sakupljanje i prenošenje, kao i uslovi za proizvodnju, ispitivanje i obilježavanje vatrenog oružja.

Ministira je kazao i da je Uprava policije u prošloj godini oduzela više od hiljadu komada vatrenog oružja, od kojih je najveći dio bio u ilegalnom posjedu.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Zorica Kovačević, pitala je Konjevića na koji način će biti obezbijeđena veća sigurnost građana ovim zakonom.

Srđan Perić iz Pozitivne Crne Gore pitao je ima li Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) kapaciteta da ovaj zakon primjeni “neselektivno”.

“Ako ovaj zakon primjenjujemo na svakog »običnog« građanina, postoji li riješenost u MUP-u, da primjenjuje ovu materiju do kraja. Jer ono što vidimo kad god imamo neki granični slučaj, ustvari imamo objašnjenje zašto se nije mogao primjeniti doslijedno zakon, u odnosu na neke pojedince koji se smatraju moćnim u Crnoj Gori”, naveo je on.

Poslanik Demokratskog fronta, Emilo Labudović, smatra da nije dovoljno dejstvo MUP-a ni kaznena politika.

“Dok se ne pronađu oni što šenluče po svadbama iz automatskog oružja, usred grada na očigled svih i policije i dok se dok se ne privedu oni za koje svi u gradu znaju da imaju oružje, ne možete upirati onda što je neko od običnih građana napravio prekršaj te vrste”, smatra Labudović.

On je rekao da će podržati Predlog zakona.

Konjević je rekao da je za 30 odsto veći broj komada oružja koji je policija oduzela u prošloj godini u odnosu na 2013.

Konjević je podsjetio da su ovo prostori na kojima se se dijelilo automatsko oružje, bez ikakvih sankcija.

“Moramo zajednički da djelujemo da ovaj društveni problem smanjujemo, a to možemo jedino primjenom propisa, ne samo jednog državnog organa, nego svih državnih organa u lancu”, naveo je on.

Konjević je poručio da će se zakon primjenjivati jednako za sve.

Poslanik DPS-a, Luiđ Škrelja, ocijenio je da je Predlog zakona korektan, navodeći da svi segmenti društva treba da se uključe u primjenu tog akta.

“Iz tog razloga smatram da ima kapaciteta da se ovaj zakon primijeni, a ima i kapaciteta da se primjenjuje za sve”, naveo je on.

Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije pitao je da mu se pojasni postupak prodavanja oružja koje je oduzeto, i koliki je broj osoba u Crnoj Gori kojima je dozvola za držanje oružja istekla.

Konjević je rekao da od oko 87 hiljada registrovanog oružja, više od dvije trećine nije produžena dozvola.

“Građanin ima mogućnost da bez sankcija vrati oružje u nelegalnom posjedu. Takođe, ako mu je istekla dozvola, ima mogućnost da ga vrati, jer zna koliko košta i koja je procedura za izdavanje nove dozvole”, naveo je on.

Generalni direktor Direktorata za upravne unutrašnje poslove, Abid Crnovršanin, kazao da je prodaja oružja predviđena postupno.

“Prvo se omogućava vlasniku oružja da nađe kupca i da ga on proda. Ako on to ne obezbijedi, onda se roku od šest mjeseci, MUP to oružje predaje trgovcu oružja da ga on proda. Vlasnik se dogovora sa trgovcem oružja o prodaji, i ako ta prodaja ne uspije, oružje se trajno oduzima”, objasnio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније