Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 01. 2015. 08:05 >> 08:01
1

BRANKO BANJEVIĆ

Samo ako si svoj možeš biti dio Evrope

Boli me to što u Crnoj Gori prošlost još živi kao tuđi interes. Samo saznana prošlost oslobađa čovjeka od prošlosti. Da bi se oslobodili od prošlosti mora da je saznamo, a tendencija je bila da mi prošlost ne saznamo, da nas prošlost neprestano zbunjuje. Nije mi do priče o prošlosti, jer znam da nas prošlost neće povesti naprijed, kazao je u razgovoru za Pobjedu književnik Branko Banjević.

„Uvijek je Crna Gora bila ugrožena i nikada joj niko ništa nije mogao. Živjela je u Crnogorcima. Kada budemo dio međunarodnih institucija naša pozicija na Balkanu biće stabilna. Bezbjednost Crne Gore tiče se i bezbjednosti regiona. Balkan mora biti zdrav, očišćen od tuđih interesa koji ga sukobljavaju. Spoljni interesi narode „uvode u nesvijest“. Mržnja je uvijek nečiji interes. Problem stabilnosti i sigurnosti Crne Gore konačno će biti riješen tek kada kompletan Balkan uđe u Evropsku uniju. Globalni interes zahtijeva stabilnu Evropu. Sa starog kontinenta se moraju emitovati trajne vrijednosti mira i harmonije“, ocijenio je Banjević.

Smatra da NATO treba da je globalna organizacija koja garantuje bezbjednost svima.

„Kao takva jedino ima smisla. NATO i Rusija moraju da nađu zajednički jezik. Od njihovog odnosa zavisi svjetski mir. Oni su obavezni da čuvaju svjetski mir. Integrativni procesi za nas nijesu opasnost. Nije se Italija odrekla svoje kulture i tradicije da bi bila evropska zemlja. Niko to neće tražiti ni od Crne Gore. Svak treba da bude ono što jeste. Samo ako je svoj - on je i dio Evrope. Savez slobodnih zemalja ne ukida slobodu i identitet ni jednoj članici. Evropa ne smije biti bezličan, uniforman prostor. Kao dio takve Evrope bezbjedniji smo. Najveća opasnost kojoj smo izloženi ipak je naše neznanje i nesposobnost, manjak svijesti o sebi“, kazao je Banjević za Pobjedu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније