Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 01. 2015. 21:38   >>  21:39

NUŽNO EFIKASNO SUDSTVO

Červenjakov: Da niko nije iznad zakona

Crna Gora ove godine, koja je ključna u kontekstu evropskih integracija, mora da pokaže da niko ne može da pobjegne od zakona, poručio je ambsador Bugarske u našoj zemlji, Mladen Červenjakov.

On je, u intervjuu Atlas televiziji, kazao da se očekuju konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Osim toga, kaže da Podgorica i Sofija imaju dobre političke odnose, ali su saobraćajnice koje nas povezuju loše, zbog čega trgovci imaju probleme. Stoga, kako je poručio, glavni zadatak njegove misije u Crnoj Gori, upravo ekonomizacija spoljne politike.

Crna Gora i Bugarska prepoznaju mogućnosti intenziviranja privredne saradnje u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, energetici, građevinarstvu, saobraćaju, telekomunikacijama i turizmu, kazao je Červenjakov.

prema njegovim riječima, robna razmjena se ipak mora unaprijediti. Bugarska najviše izvozi gotove proizvode i visoko obrađene materijale – cigarete, ljekove, proizvode od stakla, aluminijum, dok uvozimo metal, pneumatske gume, proizvode za domaćinstvo i hranu, kazao je on.

“Postoji 16 potpisanih sporazuma izmedju dvije zemlje ali robna razmjena je od 8 do 10 mil godišnje i to je malo. Razumijeno da nemamo dobar transport, saobraćajnice su loše povezane i to predstavlja veliki problem za tgovce”, kazao je on za TV Atlas.

Izgradnja autoputeva kao što su Jadransko-jonski ili Bar-Boljare olakšaće potencijalne poslovne kontakte između dvije zemlje – nada se ambasador. Najavio je skoro potpisivanje sporazuma o promociji i zaštiti investicija.

“Bugarske investicije su slabo zastupljene u Crnoj Gori. Mislim da ovaj sporazum dobar predlog da se uvećaju investicije. Ako možemo, biće potpisano do proljeća, ako ne do septembra. Svakako, ove godine sporazum se mora potpisati”, rekao je on.

Ambasador je podsjetio da Crna Gora i Bugarska baštine prijateljske političke odnose. Podsjetio je da je ta zemlja bila prva koja je priznala crnogorsku nezavisnost nakon Berlinskog kongresa 1878. Bugarska vrlo aktivno podržava pristupne procese Crne Gore Evropskoj uniji i NATO paktu – rekao je ambasador.

“Mislim da dobro napredujete. Poslije redovnog izvještaja EK brzo ste popravili sve sto se kritikovalo. Ova god 2015 je vrlo važna. Moraju se pokazati rezultati. Mora biti više riješenih sudskih procesa u korupciji i organizovanom kriminalu. Mora se pokazati da niko ne može pobjeći od zakona”, pojasnio je on.

Svaka država mora praviti sistem u kom će sudstvo biti transparentno, brzo i efektivno, zaključio je bugarski ambasador.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније