Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 04. 2013. 18:10   >>  18:16

PISMO MINISTARSTVIMA

SNP traži podatke o biračkim spiskovima

Socijalistička narodna partija zatražila je od resornih ministarstava da im saopšte tražene podatke o punoljetnim državljanima Crne Gore koji posjeduju ličnu kartu, a ne nalaze se na biračkom spisku.

SNP je zatražio i da im se saopšte podaci o onima koji su upisani u zaključeni spisak, a nema ih u bazi podataka izdatih ličnih karata.

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović uputio je pismo ministru za informaciono društvo i telekomunikacije Vujici Lazoviću, zahtijevajući ponovo da resor na čijem je čelu, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, bez odlaganja uporedi podatake sadržane u Centralnom biračkom spisku sa podacima izdatih javnih isprava.

“I SNP-u i ukupnoj javnosti saopštite tražene podatke o licima, punoljetnim državljanima Crne Gore koji posjeduju ličnu kartu (staru ili novu) a ne nalaze se na biračkom spisku; kao i podatke o licima koja se nalaze upisana u zaključenom biračkom spisku, a ne nalaze se u bazi podataka izdatih ličnih karata”, kaže se u pismu.

Gošović podsjeća da se SNP 25. marta obratila Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije zahtjevom za dostavljanje podataka o biračima koji posjeduju novu biometrijsku ličnu kartu, a nijesu upisani u birački spisak.

“S tim u vezi, Vašim pismom od 26. marta, obavijestili ste nas da traženi podaci nijesu sastavni dio numeričko tabelarnog prikaza o promjenama u biračkom spisku objavljenog 15. marta, iz čega proizilazi da po to Ministarstvo i ne postoji obaveza za dostavljanje traženih podataka”, dodaje se u pismu.

Gošović je naveo i da se SNP 26. marta obratila zahtjevom da, u saradnji sa MUP pribavi i toj stranci dostave spisak birača koji su upisani u birački spisak, a ne nalaze se u evidenciji izdatih ličnih karata, nakon čega su dobili odgovor da MIDT ne posjeduje bazu izdatih ličnih isprava, tako da ne mogu izvršiti zahtijevano upoređenje.

“Podaci objavljeni od tog Ministarstva dana 29. marta, o promjenama nastalim u biračkom spisku u odnosu na birački spisak po kome su sprovedeni prethodni izbori 14. oktobra prošle godine, ukazuju da je u birački spisak nakon prethodnih parlamentarnih izbora po prvi put upisano blizu sedam hiljada birača rođenih prije 1. januara 1990. godine, a koji birači su evidentno imali staru ličnu kartu, ali se na prethodnim izborima nijesu nalazili u biračkom spisku”, kaže se u pismu.

Gošović je naveo da javno saopšteni podaci MUP-a o broju punoljetnih državljana Crne Gore koji posjeduju novu biometrijsku ličnu kartu, broju punoljetnih državljana Crne Gore koji posjeduju staru, dvodjelnu ličnu kartu i broju punoljetnih državljana Crne Gore koji posjeduju staru, plastificiranu ličnu kartu, ukazuju da značajan broj punoljetnih državljana Crne Gore, upisanih u birački spisak, ne posjeduju staru ličnu kartu, ni novu biometrijsku ličnu kartu.

“Naznačene činjenice ukazuju da javnosti treba da budu dostupni podaci, da li i dalje postoje lica, punoljetni državljani Crne Gore, koji posjeduju ličnu kartu, a ne nalaze se u biračkom spisku, kao i podaci o licima koja su upisana u biračkom spisku, a ne nalaze se u bazi podataka izdatih ličnih karata”, rekao je Gošović.

On je ocijenio da je razrješenje tih pitanja od uticaja na tačnost vođenja biračkog spiska, ostvarivanje biračkog prava državljana Crne Gore, a time i sticanje povjerenja u integritet ukupnog izbornog procesa.

“U skladu sa važećim zakonskim propisima, elektronsku bazu podataka Centralnog biračkog spiska vodi MIDT, a elektronsku bazu podataka izdatih ličnih isprava MUP”, dodao je Gošović.

Gošović je pismo dostavio i MUP-u, navodeći da će sa pismom upoznati i Posmatračku misiju ODHIR-a.

 

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније