Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 12. 2014. 08:15   >>  09:00 10

ZLATKO VUJOVIĆ

"Izbor” igra na dubinu političkih podjela

Veoma teško je dati procjenu o tome kada će biti završeni pregovori oko formiranja vlasti u Herceg Novom, jer je u pregovorima riječ o potpuno nepoznatom političkom subjektu, smatra politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring Zlatko Vujović. Vujović je, u izjavi za Portal Analitika, ocijenio da je očigledno da građanska lista „Izbor“ igra na dubinu političkih podjela u Herceg Novom, te plivajući na „srpskom“ identitetskom talasu pokušava doći do apsolutne vlasti.

„Lista „Izbor“ jeste nepoznata, ali i po posljednjim istupima vidljiv je njen kontroverzni pristup. Sama najava njenog lidera da će u pregovorima oko formiranja lokalne administracije učestvovati i njegov duhovnik, vladika Grigorije, poslala je veoma lošu poruku. Ona najavljuje da lider te liste ne razdvaja svoje privatno od svojeg javnog. Te da lista koja je dobila mandat, nije dobila da bi se nečiji privatni planovi ostvarivali, već javni interesi. Teško je govoriti o depolitizaciji, a u isto vrijeme omogućavati crkvenim velikodostojnicima, i to iz susjedne države, da donose odluke koje im ne pripadaju. Neko ko nije bio dio izbornog procesa ne bi trebao da bude donosilac odluka u pregovorima“, kazao je Vujović.

On je istakao da bi se iz svega toga moglo pomisliti da će, slično Grigoriju, i neki drugi prijatelji nosioca ove liste odlučivati o pitanjima javnog karaktera i da “Izbor” računa na političke podjele.

„No, očigledan je nedostatak političkog iskustva ove liste, koja možda jasnije zna što neće, a manje što hoće. Očigledno njihovi stavovi su prevashodno definisani na bazi netrpeljivosti prema dijelu rukovodstva nekadašnje vladajuće koalicije u ovoj opštini, a manje na vrijednostima. Prilično ambiciozno zvuči poziv da sve ostale partije podrže ovu listu. Vidjeli smo da  teško prolazi koncept „dajte nam apsolutnu vlast iako nemamo apsolutnu većinu“. No, to ne znači da će i opozicija i DPS biti „gluvi“ na ovaj zahtjev ukoliko procijene da će u suprotnom „Izbor“ otići ka drugoj strani. Očigledno da „Izbor“ igra na dubinu političkih podjela u Herceg Novom, te plivajući na „srpskom“ identitetskom talasu, držeći distancu prema objema stranama pokušava doći do apsolutne vlasti“, kazao je Vujović.

Vujović ističe da je uloga Vladike Grigorija prilično važna.

„Jer bez obzira na odluku ove liste  da li će obezbijediti vlast kao manjinska snaga, ili u koaliciji sa DPS-om, on će im dati podršku i zaštitu. On će dati „političku zaštitu“, a što će dati „Izbor“ Grigoriju? I za politički kredibilitet „Izbora“ i SPC je dobro što je Grigorije prihvatio intervenciju, istina uvijek politički aktivnog, mitropolita Amfilohija, te se povukao iz pregovora. No ostala je politička hipoteka, koja praćena velikim neiskustvom, te nesnalaženjem u ovim pregovrima, predstavlja veliki politički rizik za poziciju ove liste, ali i za kompromitaciju koncepta građanske liste“, zaključio je Vujović u izjavi za Analitiku.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније