Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 04. 2013. 13:38 >> 14:39

ZAPADNI BALKAN I EU

Fajon: Nema prijetnje za proširenje EU

Proširenje Evropske unije trenutno nije među njenim prioritetima, ali za taj proces nema nikakve prijetnje kad su u pitanju zemlje zapadnog Balkana, ocijenila je poslanik Evropskog parlamenta, Tanja Fajon.

Na nedavno održanom Briselskom forumu, sa visoke adrese Bundesetaga čulo se dosta rezervi prema proširenju EU, a predsjednik Spoljnopolitičkog komiteta Bundestaga, Rupreht Polenc rekao je da se ne razmišlja o proširenju Unije sve dok se politički ne konsolidiše evrozona.

Polenc je podsjetio da u Lisabonskom ugovoru, pravnom temelju Unije, ne piše „da se mi moramo dalje proširivati”, nego stoji da smo „sve tješnja Unija”. „Vi govorite o tome da li su vrata za proširenje otvorena. Ja vam odgovaram da nije u tome pitanje, nego u tome hoće li biti ikoga da ta vrata otvori”.

Fajon je kazala da izjave kao ove trebalo bi možda tumačiti u kontekstu Njemačke u izbornoj godini.

„U svakom slučaju, ne bih nikada rekla da ide bilo kakvo zatvaranje vrata proširenju na bilo koji način i da nema nikakve prijetnje politici proširenja EU prema Balkanu”, rekla je Fajon agenciji Mina.

Prema njenim riječima, postoji zamor od proširenja, činjenica je da je Evropa danas zaista umorna, ali ne od proširenja, već od, kako je rekla, suočavanja sa krizom i rješavanja problema povezanih sa krizom.

„Ulazimo u šestu godinu duboke krize u EU i danas imamo ekonomsko-finansijsku i socijalnu krizu, imamo problema sa visokom stopom nezaposlenosti, ekonomskom krizom, smanjenim stndardom za građane, nepovjerenjem u politiku i institucije i krizom zajedničkog monetarnog sistema ili eura”, rekla je Fajon.

Kako je navela, u toj situaciji proširenje nije na vrhu agende u EU.

„Vremena su vrlo ozbiljna i prirodno je da se EU više fokusira na svoje postojanje, da riješi vlastite problem. Gubimo Veliku Britaniju, imamo ozbiljan problem oko Kipra i stoga se čini da susjedstvo na zapadnom Balkanu koji teži pridruživanju Uniji ostaje na marginama i izvan fokusa glavne politike”, rekla je Fajon.

Prema njenim riječima, iz regiona stižu i pozitivne vijesti – Hrvatska će postati članica EU, situacija u vezi sa Srbijom, Kosovom, pozitivne informacije oko Makedonije.

„Ova godina će možda i biti značajna za zapadni Balkan, Crna Gora je uvijek bila neki pozitivan primjer za region i nadam se da će tako ostati i dalje”, poručila je Fajon.

Kako je kazala, vrata su uvijek bila otvorena, a brzina ulaska u Uniju zavisi od procesa reformi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније