Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 03. 2013. 23:09   >>  23:08 8

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Vujanović: Lekić bi degradirao parlament

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović kazao je da je bio konstruktivni partner crnogorske Skupštine, koja je u njemu imala saradnika, podršku i pomoć, za razliku od njegovog protivkandidata Miodraga Lekića koji nema stav, ni viziju.

„Pažljivo sam pratio predsjedničku kampanju i nijesam čuo čovjeka koji je više omalovažavao, vrijeđao i podmetao od mog protivkandidata. Nijesmo mu odgovarali, jer smo čuvali nivo kampanje i kulture obraćanja. Ali, ne vidi valjda sebe takvoga kao čovjeka koji bi mogao biti partner Vladi i parlamentu“, kazao je Vujanović u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, Lekić je saopštio da bi odbio da potpiše sve zakone koji degradiraju crnogorsko društvo, čime, kako je objasnio, direktno degradira crnogorski parlament koji određuje sadražaj zakona i njegov kvalitet.

„Predsjednik treba da potpisuje zakon , ne ulazeći u sadržaj o kome odlučuje
Skupština.Rekao je da neće potpisati zakone koji su neustavni, čime direktno degradira Ustavni sud i pokazuje da preuzima ulogu te institucije i degradira cijeli sistem“, istakao je Vujanović.

On je ocijenio da bi se Lekić time postavio kao čovjek koji je iznad i izvan vlasti, kao autokrata koji destabilizuje Crnu Goru i kazao da mu to neće dozvoliti, već će pokazati da takav profil predsjedničkog kandidata nije interes države.

Vujanović je saopštio da je ponosan i na svoj doprinos antifašizmu kao vrijednosti koju njeguje Crna Gora, kao i na doprinos stabilnosti crnogorskog društva i međunacionalnih i međuvjerskih odnosa, što je poseban kvalitet koji prepoznaje međunarodna zajednica.

„Ponosni smo na naše manjine, kao što su i oni ponosni na Crnu Goru i nastavićemo suživot u punoj vrijednosti. Ponosan sam što su uz moju kandidaturu i Bošnjaci, Muslimani, Hrvati, Albanci i sve manjine, jer treba da budemo zajedno u našoj zajedničkoj kući“, kazao je Vujanović.

On je rekao da je njegov protivkandidat kazao da uvažava manjine, ali da neće da trguje sa njima. „Nije istina da je ikada iko od nas trgovao sa manjinama i nikada nijedna manjina nije trgovala sa Crnom Gorom, jer ona ne smije da se dijeli“, naveo je Vujanović.

On se zahvalio crnogorskoj nacionalnoj zajednici na Kosovu koja mu je dala podršku i istakao da se borio za Crnogorce i u Srbiji, Kosovu, Albaniji i svim susjednim državama u kojima žive.

Lider DPS-a Milo Đukanović kazao je da niko ozbiljan i odgovoran ko, prije svega, vodi računa o budućnosti svoje djece ne može imati dilemu kome povjeriti povjerenje na predsjedničkim izborima 7.aprila.


Đukanović je, govoreći o Lekiću, istakao da u poslednjih 20 godina, bilo puno pretendenata na tu funkciju, među kojima je bio i sam, ali da do ove kampanje nije upoznao ni jednog koji je tako vješto izbjegavao odgovore o svakom političkom pitanju.

„Jedan od protivkandidata u mojoj kampanji bio je i izvjesni gospodin iz Stranke prirodnog zakona, takozvani letači, ali i oni su imali jasne odgovore na svako pitanje, koji su mogli biti manje ili više prihvatljivi ili čak ozbiljni“, kazao je Đukanović.

On je istakao da „sada nema te novinarske vještine, niti žara predizborne kampanje koji Lekića mogu dovesti da se izjasni o svim političkim pitanjima koji se naziru i opterećuju život Crne Gore“.

„Poslije bitke na Krusima nema ni jednog događaja u Crnoj Gori o kome Lekić ima svoj stav. Možemo li samo i na trenutak, makar i u ružnim mislima zamisliti takvog čovjeka kao predsjednika, koliko bi bio u stanju da promisli i donese bilo koju odluku koja bi pretendovala u korist Crne Gore“, zapitao je Đukanović.

Lider DPS-a je objasnio da taj „strah Lekića nije slučajan“, jer jako dobro zna zašto se ne izjašnjava o tim pitanjima.

„Ne izjašnjava se, jer zna kakve su razlike u odnosu na ta pitanja među onim ljudima koji su ga iznajmili za ovu predsjedničku kampanju. Veoma precizno upotrebljavam riječi i ubijeđen sam da je Demokratski front samo običan renta kar“, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da je „možda bio provokativan kada je Lekića pored onog znaka istrgnutog iz našeg grba pitao je li probni vozač pežoa“.

„Danas sam sklon da povučem tu kritiku i kažem da je on veoma svjestan da učestvuje u renta kar projektu i da mu je primjerenije da se identifikuje sa znakom automobilske industrije nego sa državnim simbolima Crne Gore. Spreman sam, čak da mu saopštim i komplimente što je dobro odabrao komfornu francusku automobilsku industriju“, rekao je Đukanović.

Govoreći o, kako je kazao, činovničkoj karijeri Lekića kazao je da je jasno da“ nikada o bilo čemu nije imao stav, niti postoji to zašto je bio spreman da se žrtvuje, osim za svoj činovnički komfor“.

„Zbog toga je pristajao da služi raznim politikama koje su mu to obezbjeđivale.I čim bi to bilo obezbijeđeno odmah bi se okretao protiv te politike kudeći ljude koji su mu dali takvu šansu, a hvaleći jedino sebe“, rekao je Đukanović.

Lider DPS-a je istakao da je hipokrizija kvalifikacija za takve ljude i ukazao da se čovjek sa time rodi ili stekne tokom svog života i rada.

„Ubijeđen sam i kada bi se, kojim slučajem dogodilo da Lekić pobijedi na ovim izborima, što je nemoguće, da bi okrenuo leđa ovima iz Fronta što su ga unajmili. I oni to dobro znaju, makar dio njih, i iskreno se raduju njegovom porazu na izboru“, rekao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније