Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 03. 2013. 12:35   >>  12:39 3

CRNA GORA - EU

Poglavlja 23 i 24 mogla bi uticati na otvaranje ostalih

Ustavne promjene biće indikator napretka Crne Gore u evropskim integracijama, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Mitja Drobnič, navodeći da, ukoliko poglavlja 23 i 24 ne budu otvorena ove godine, proces otvaranja ostalih će biti usporen.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da poglavlja 23 i 24 budu otvorena ove godine.

»Tek kada bude poznata dinamika otvaranja ova dva poglavlja možemo procijeniti mogućnost otvaranja ostalih poglavlja«, rekao je Drobnič u intervjuu agenciji MINA.

On je, kako je kazao, siguran sam da će narednih mjeseci biti otvorena još neka poglavlja, kao na primjer poglavlje 26. »Ali cilj je da se prioritetno radi na stvaranja uslova da se otvore poglavlja 23 i 24«, rekao je on.

Drobnič je poručio da su pregovori samo dio procesa pristupanja Crne Gore Uniji.

»Svrha prisutupnih pregovora je definisanje detalja u vezi ispunjavanja uslova za punopravno članstvo. U centru pažnje treba da bude cjelovit proces isupnjavanja uslova, tu mislim na konkretne reforme«, dodao je on.

Prema riječima Drobniča, teško je izdvojiti samo jedan ili dva izazova.

»Najprije bih izdvojio političke i ustavne reforme sa kojim će Crna Gora ispuniti temeljne političke kriterije za članstvo u EU. Konkretno, mislim na unaprijeđivanje vladavine prava i u okviru toga osiguravanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva«, rekao je on.



U tom smislu, kako je kazao, biće ključne najavljene ustavne promjene.

»Potrebno je raditi na unaprijeđenju efikasnosti rada Vlade i parlamenta u donošenju odluka u vezi preuzimanja i sprovođenja evropskog zakonodavstva i uspostavljanja odgovarajućih struktura državne uprave i pregovaračkog tima«, ocijenio je Drobnič.

On je kazao da je u ovom momentu teško odgovoriti na pitanje koja su poglavlja najteža, pored poglavlja 23 i 24, podsjećajući da je proces skrininga u toku.

»Očekujemo da će svi skrininzi biti završeni do ljeta i da će nakon toga Evropska komisija imati precizan pregled stanja po oblastima. Tek tada ćemo biti u mogućnosti da vidimo gdje su najveći insitucionalni, pravni ali i investicioni izazovi za Crnu Goru«, naveo je Drobnič.

Povodom nedavno objavljivanja audio snimaka koji ukazuju na moguće nepravilnosti uoči paralamentarnih izbora, Drobnič je kazao da je objavljivanje tih snimaka stvorilo situaciju u kojoj Vlada, pravosuđe, parlament i političke partije treba da reaguju.

Komentarišući predlog da se uspostavi specijalno tužilaštvo i sud za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou, Drobnič je ocijenio da se napredak i efekti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije mogu postići sa različitim institucionalnim rješenjima.

»Važno je da dođe do rezultata. EU će pratiti rezultate – u konkretnom smislu istraga i sudskih procesa. Kreiranje mehanizama za postizanje ciljeva, prepušteni su Crnoj Gori. EU može da posreduje u smislu prenošenja dobre prakse ili iskustva svojih članica«, kazao je Drobnič.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније