Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 11. 2014. 12:41   >>  12:38 1

U EU NEMA OTPORA

Han: U CG nema integracionog zamora

Proširenje je i dalje među prioritetima Evropske unije (EU) i među zemljama članicama ne postoji zamor, niti otpor prema tom procesu, poručio je evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johanes Han. On je, nakon prve zvanične posjete Crnoj Gori i razgovora sa crnogorskim zvaničnicima, kazao da nakon tih sastanaka ne može reći da postoji bilo kakav zamor od proširenja i da su svi bili izričiti u tom stavu.

„Sa druge strane, postoji briga da u EU postoji otpor prema proširenju, što nije slučaj. Da budem jasan, dalje proširenje je među prioritetima EU, ali postoji nešto što zajedno moramo da postignemo. Brzina pridruživanja i procesa pregovaranja zavisi od države koja želi da bude član EU“, rekao je Han u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je napredovala u procesu pristupanja, otvaranjem više poglavlja.

„I nadam se da će ih u budućnosti biti još otvorenih. U princpipu, Crna Gora napreduje, ali je važno da određene pravne promjene budu usvojene, i ne samo to, već implementirane. To je, zapravo, odlučujući faktor za nas“, poručio je Han.

Zbog toga, kako je pojasnio, radije govori o procesu pridruživanja nego o pregovorima, jer su pregovori samo dio tog procesa.

„Taj proces obuhvata i društvene promjene, promjene u ponašanju i stavovima i zato možemo usvojiti zakon, ali je odlučujuće kako ćemo ga sprovesti. Tu bi htjeli da vidimo odlučnost i ozbiljnost“, poručio je Han.

Upitan šta bi istakao kao glavni problem sa kojim Crna Gora sad treba da se suoči, Han je rekao da su to tri glavna stuba proširenja, koja su međusobno povezana – vladavina prava, dalji ekonomski razvoj, posebno za mala i srednja preduzeća, kao i administrativni kapaciteti i jačanje kapaciteta javne službe.

„Treba vam vladavina prava u skladu sa EU standardima, koja je preduslov za dolazak investitora. Investitori dolaze samo ako mogu da se oslone na pravni sistem, ukoliko postoji transparentnost, kao i manje korupcije“, rekao je Han.

On je dodao da vlasti u Crnoj Gori moraju unaprijediti vladavinu prava ako žele da privuku investitore. „To je podsticaj za investitore, a samim tim utiče i na ekonomski razvoj i otvaranje radnih mjesta“.

Han je, kad je u pitanju korupcija, rekao da je taj problem prisutan svuda.

„Borba protiv korupcije je na vrhu agende EU. U okviru EU se borimo protiv korupcije, trudimo se da damo sve od sebe, počev od političke elite, a to mora biti urađeno i u Crnoj Gori. Ako želite da uđete u EU, morate da radite na tome da postanete kredibilni“, objasnio je Han.

On je, komentarišući ulogu parlamenta u procesu pristupanja EU, rekao da je uvijek dobro da je Skupština aktivno uključena u proces pridruživanja EU. „Ne u pregovaranje, jer je to posao izvršne vlasti, u skladu sa konceptom podjele vlasti, gdje je uloga parlamenta da kontroliše postupke Vlade“.

„Vlada je dužna da obavijesti parlament, a parlament ne samo da prihvata informacije od Vlade, nego i da istražuje ukoliko je potrebno“, rekao je Han.

Parlament je, kako je kazao, jedan od najznačajnihijih elemenata aktivne demokratije. „Htjeli bi da vidimo političku debatu u parlamentu. Nijesmo saglasni sa napuštanjem parlamenta od opozicije, na primjer u susjednim zemljama, koje traje ne samo jednu sjednicu, već i godinama“.

„To nije naše shvatranje demokratije. Razumijemo tu aktivnost u jednom momentu, ali to ne može biti prihvaćeno kao generalan stav. Debata mora biti vođena u parlamentu“, poručio je Han.

Han je kazao da ima utisak da je parlament u Crnoj Gori aktivan i da ima značajnu ulogu u procesu pridruživanja. „Poslanici imaju ključnu ulogu u tom procesu prilikom usvajanja zakona“.

On je, kad su u pitanju ljudska prava LGBTI populacije, rekao da danas organizovanje parade ne bi trebalo da bude pod znakom pitanja.

„Dužnost nas kao otvorenog društva je da ne pokazujemo netrpeljivost i Crna Gora i dalje treba da radi na tome“, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније