Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 11. 2014. 09:24   >>  09:22 25

PEJANOVIĆ - ĐURIŠIĆ U KANADI

U potpunosti ćemo biti spremni za NATO

Članstvo u NATO i EU predstavljaju spoljnopolitičke prioritete Crne Gore i Vlada je, kroz intenzivne aktivnosti, posvećena ovim ciljevima. Odlučni smo da se, u predstojećem periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora, dodatno angažujemo na poboljšanju održivosti implementiranih reformi, kako bi u potpunosti bili spremni za pozivnicu za NATO naredne godine, kazala je ministrica odbrane Milica Pejanović-Đurišić, koja učestvuje na Bezbjednosnom forumu koji se održava u Halifaksu, u Kanadi.

 

Kako navode iz Ministarstva odbrane, na ovogodišnjem forumu koji se održava u kanadskoj Novoj Škotskoj, učesnici su razmijenili mišljenja o savremenim bezbjednosnim izazovima koji ne poznaju nacionalne granice i podjednako utiču na sve države u svijetu, bez obzira na njihovu veličinu kao i političku, vojnu i ekonomsku moć.

Budući da u radu Foruma učestvuje preko 300 predstavnika vlada, oružanih snaga, univerziteta, nevladinih organizacija i medija iz preko 60 država iz svih djelova svijeta, ovo je bila odlična prilika da se učesnici informišu o rezultatima koje Crna Gora ostvaruje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, kad je u pitanju sprovođenje ukupnih reformi.

Takođe, Forum je omogućio da se prenese nedvosmislena poruka da se jedino kroz integraciju u evropske i evroatlantstke strukture mogu dugoročno osigurati mir i stabilnost na Balkanu.

Pejanović-Đurišić je takođe naglasila da je, osim članstva u NATO i EU, regionalna saradnja još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

 

„Ukazala je da  priključenje Crne Gore Sjevernoatlantskoj Alijansi predstavlja doprinos trajnom miru i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.  Takođe, istakla je spremnost Crne Gore da podrži svaku inicijativu koja ima za cilj da se otvorena pitanja između susjeda rješavaju na demokratski način, uz puno poštovanje ljudskih prava i sloboda, i u saradnji sa partnerima sa kojima dijelimo zajedničke vrijednosti2, navodi se u saopštenju.

Tokom boravka u Halifaksu, Pejanović Đurišić se sastala sa ministrom nacionalne odbrane Kanade Robert Nikolsonom. Pejanović Đurišić je ukazala na mogućnost daljeg unaprjeđenja saradnje sa Kanadom u oblasti odbrane, posebno kad je u pitanju jačanje sposobnosti Vojske Crne Gore.

Ministrica je upoznala kanadskog kolegu i sa aktuelnim aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u procesu evroatlantskih integracija.

„Osvrnula se na odluku sa nedavno održanog Samita NATO  o otvaranju intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa Crnom Gorom i ocijenila da to predstavlja svojevrsnu potvrdu da Crna Gora uspješno sprovodi reforme na putu ka punopravnim članstvu u NATO. U tom kontekstu je informisala da će se i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima, koje će rezultirati očekivanim pozivom za članstvo“, navodi se u saopštenju.

Ministar Nikolson se saglasio da je odluka sa Samita pozitivna za Crnu Goru, kao i da predstavlja dodatan podstrek za dalje sprovođenje reformi u relevantnim oblastima. Izrazio je punu podršku Kanade evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, kao i spremnost da se neposredno angažuje u pogledu uspješnog okončanja procesa intenziviranog dijaloga sa NATO.

Pejanović-Đurišić je zahvalila na podršci Kanade u procesu evroatlantskih integracija Crne Gore i izrazila očekivanje da će Kanada, kao i ostali partneri, prepoznati značaj NATO članstva, ne samo sa aspekta Crne Gore, već i sa aspekta stabilnosti  Zapadnog Balkana u cjelini.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније