Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 02. 2013. 21:05   >>  21:23

ĐUKANOVIĆ U MINHENU

EIB će podržati gradnju auto-puta

Evropska investiciona banka spremna je da podrži projekat auto puta i druge infrastrukturne projekte u Crnoj Gori. O daljoj saradnji razgovarali su u Minhenu, na marginama Konferenciji o bezbjednosti, crnogorski premijer Milo Đukanović i predsjednik Evropske investicione banke Verner Hojer.

Veoma sam optimističan kada je u pitanju saradnja Evropske investicione banke i Crne Gore. Imamo dobre osnove i premijer Đukanović i ja ćemo učiniti sve da sklopimo ovaj posao, kazao je Hojer crnogorskim novinarima poslije sastanka sa Đukanovićem.

On je dodao da nije riječ o megalomanskom dogovoru već o projektu koji je veoma realističan.

Crnogorski premijer i predsjednik Evropske investicione banke zadovoljni su višegodišnjom saradnjom Crne Gore i te finansijske institucije, ističući da su mnogi razvojni projekti u Crnoj Gori proizvod upravo te saradnje.

Evropska investiciona banka pružila je podršku Crnoj Gori u realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata, kao i projekata u oblasti malog i srednjeg biznisa. U tom smislu Hojer je istakao i spremnost za nastavak saradnje sa Crnom Gorom.

Dogovoren je takođe nastavak komunikacije u pogledu saradnje na najznačajnijem infrastrukturnom projetku, izgradnji auto-puta, navedeno je u saopštenju iz Vlade.

 

Lajčak: Crna Gora sprovodi dinamične reforme

 

“Slovačka podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i NATO-u i čvrsto smo uvjereni da proces integracija vaše zemlje ide u dobrom pravcu”, kazao je, u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak.

Lajčak je ocijenio da Crna Gora sprovodi dinamične reforme u cilju odgovornog ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas, , sa potpredsjednikom Vlade i om Lajčakom.

Tokom razgovora na marginama 49. Minhenske bezbjednosne konferencije, ocijenjeno je da tradicionalno dobri odnosi dvije zemlje idu uzlaznom putanjom, te ponovljena spremnost dvije vlade da i dalje čvrsto sarađuju u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija.

Đukanović je upoznao sagovornika sa tekućim i planiranim aktivnostima Vlade Crne Gore u predstojećem perodu i zahvalio Slovačkoj na podršci u pravcu ostvarivanja vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore.

Tokom susreta dvojice zvaničnika razmijenjena su mišljenja o aktuelnim ekonomskim prilikama i dogovorena buduća saradnja zvaničnika dvije zemlje u pravcu obezbjeđivanja preduslova za jačanje privredne saradnje između Crne Gore i Slovačke, saopšteno je iz Minhena.

 

Počela Minhenska konferencija o bezbjednosti

 

Đukanović učestvuje u radu 49. Minhenske konferencije o bezbjednosti, u okviru koje je nakon ceremonije otvaranja danas u Minhenu održana panel diskusija na temu „Euro kriza i budućnost EU“.

Učešće delegacije Crne Gore, na jednom od najprestižnijih međunarodnih skupova u svijetu, je prilika da se učesnici konferencije, predstavnici domaćina Njemačke, međunarodnih institucija, šefovi vlada i država i preko 50 ministara vanjskih poslova i odbrane iz svih krajeva svijeta, informišu o rezultatima koje Crna Gora ostvaruje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, te sprovođenju ukupnih reformi, kao i da se kroz kontakte ostvari dalja promocija Crne Gore u oblasti privlačenja stranih investicija.

Konferenciji prisustvuje preko 300 državnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније