Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 10. 2014. 09:39 >> 09:37

POTPISAN SPORAZUM

Diplomatski odnosi i s Obalom Slonovače

Stalni predstavnici Crne Gore i Republike Obale Slonovače pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, ambasadori Milorad Šćepanović i Youssoufou Bamba, potpisali su Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

 

Nakon potpisivanja sporazuma obostrano je ocijenjeno da uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavlja značajan korak za dalji razvoj prijateljskih odnosa između dvije zemlje, kao i podsticaj za unapređivanje međusobne saradnje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

"Ovim činom se, u skladu sa politikom Vlade Crne Gore, ujedno proširuje osnova za intenziviranje kontakta i odnosa između Crne Gore i afričkih zemalja u cilju materijalizacije šansi za razvoj ekonomske i drugih oblika saradnje. U tom smislu, sagovornici su istakli obostrani interes i spremnost da se istraže područja buduće moguće saradnji pri čemu je ukazano na turizam, poljoprivredu, energetiku, naučno-tehnološku i druge oblasti, uz izražen interes Obale Slonovače za iskustva Crne Gore iz perioda tranzicije u domenu izgradnje demokratskih institucija, jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava u cilju postkonfliktne stabilizacije i održivog razvoja društva u Obali Slonovače", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

U razgovoru dva Stalna predstavnika razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim pitanjima saradanje unutar Ujedinjenih nacija tokom 69. zasijedanja Generalne skupštine sa posebnim osvrtom na teme od obostranog značaja kao što su mir i bezbjednost, održivi razvojni ciljevi, post 2015 razvojna agenda, klimatske promjene, vladavina prava i zaštita i promocija ljudskih prava.

Takođe, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima na međunarodnoj sceni, kao i o glavnim izazovima na agendi UN.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније