Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 10. 2014. 17:34   >>  17:32 13

MITJA DROBNIČ

Očekuju se presude za "visoku" korupciju

Presude u slučajevima korupcije na visokom nivou su nešto što Evropska unija (EU) očekuje od Crne Gore, poručio je danas šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič.

On je, tokom razgovora sa EU ambasadorima, ponovio da Izvještaj o napretku nije ni loš ni dobar, već da predstavlja prioritete koji se pred Crnom Gorom na putu ka EU.

Drobnič je naveo da je pred Crnom Gorom usvajanje Zakona o finansiranju političkih partija, specijalnom tužilaštvu, o lobiranju, i Zakona o sprječavanju korupcije. 

Šefica Radne grupe za Poglavlje 23, Branka Lakočević, kazala je da su ti zakoni u finišu, navodeći da će biti usvojeni do kraja godine, prenosi Radio Antena M.

„Vlada je već ponudila zakone Skupštini i to je sada u njihovim rukama. Svjesni smo, međutim, da ne treba samo mijenjati zakone već jačati naše resurse“, navela je Lakočević.

Drobnič je ukazao da je Uniji najviše zasmetalo to što u Crnoj Gori nije bilo presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, finansijskih istraga ni instrumenata za trajno oduzimanje imovine.

Pregovarač za Poglavlje 23, Vesna Rajković, kazala je da je u svim drugim oblastima, sem u korupciji, zabilježen napredak, navodeći da su se prošle godine desile sistemske promjene.

„Ja bih ipak rekla da, bez obzira na to što ocjene nisu tako dobre kao što smo očekivali, treba da budemo zadovoljni jer smo kao mala administracija postigli nešto što mnogo veće ne bi uspjele za tako kratko vrijeme sa tolikim pritiskom“, poručila je Rajković.

Vićenco del Monako, ambasador Italije, čija zemlja predsjedava Evropskom unijim, pohvalio je posvećenost administracije Crne Gore integracijama. 

„Pohvaljujem vas za posao koji ste uradili. U međuvremenu vas ohrabrujem da napravite još pomaka i države članice će uvijek stati iza vas“, poručio je del Monako.

On je ocijenio da je pred Crnom Gorom puno posla, ali ni Rim, kako je kazao, nije izgrađen za dan.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније