Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 03. 2013. 14:56 >> 14:57

INICIJATIVA MEDOJEVIĆA

DF: Bundestag i EP o "Aferi snimak"

Predstavnici Bundestaga prihvatili su inicijativu funkcionera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, da se o "Aferi snimak" raspravlja u njemačkom i Evropskom parlamentu, saopštio je DF.

Inicijativu su, kako kažu u DF-u, prihvatili izvjestilac Bundestaga za Crnu Goru Ditmar Nitan iz Socijalističke partije (SPD) i poslanici Partije zelenih Mariluiz Bek i Katja Kojl, koji su i članovi Grupe za jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

Navodi se da je Medojević tokom posjete Njemačkoj, zamolio poslanike Bundestaga da otvore raspravu o, kako se navodi, političkoj blokadi crnogorskog tužilaštva koje ne može da izvršava svoje obaveze u pregovorima sa EU.

„Poslanici Bundestaga su prihvatili inicijativu Medojevića i pozvali ga da u najkraćem roku dostavi u pisanoj formi obrazložene svoje stavove, kako bi u konsultacijama sa drugim poslaničkim klubovima došli do dogovora o načinu na koji će ova inicijativa dalje biti procesuirana prema Bundestagu i Evropskom parlamentu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je cilj dvodnevne posjete Njemačkoj da se predstavnicima Bundestaga, Vlade Njemačke i savjetnicima kancelarke Angele Merkel predstave svi aspekti "afere snimak" koja je, kako se navodi, pokazala osnovane sumnje da DPS organizovano zloupotrebljava institucije države, javna preduzeća, javne fondove, policiju, ANB i sredstva iz evropskih fondova radi protivzakonitog uticaja na birače da glasaju za vladajuću partiju.

„Afera snimak je ukazala na osnovanu sumnju da režim masovno i sistematski zloupotrebljava resurse države i dovodi opoziciju u neravnopravan položaj u izborima. Postupanje DPS-a je grubo kršenje evropkih standarda i univerzalnih demokratskih principa, što je naišlo i na reakciju EK, koja je pozvala sve nadležne institucije u Crnoj Gori da otvore hitnu istragu“, naveo je Medojević.

Iz DF je saopšteno, da je Medojević kazao, da “i pored zvaničnog stava komesara Štefana Filea, posjete šefa pregovaračkih timova EU Dirka Langea, kao i jasnih zahteva koje su (vrhovnom tužiocu Crne Gore) Ranki Čarapić prenijeli diplomatski predstavnici nekih zemalja članica EU, ona ne otvara istragu”.

„DF nema nikakvu dilemu da je Đukanović, lično ili preko ministra pravde (Duška Markovića) i predsjednika parlamenta (Ranka Krivokapića), blokirao istragu“, istakao je Medojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније