Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 03. 2013. 19:40 >> 19:30
1

SKUPŠTINA CRNE GORE

Marković: "Listing" politički motivisan, "Snimak" iskonstruisan

Afera Listing je politički motivisana dok je najnoviji slučaj objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa Demokratske partije socijalista (DPS) konstruisan da bi se narušio međubarodni ugled Crne Gore, kazao je ministar pravde Duško Marković.

Marković je pozvao svakoga kome su bilo koja prava uskraćena zbog političke pripadnosti da obavijeste nadležne organe, navodeći da Tužilaštvo intenzivno radi na rješavanju slučaja u bivšem sazivu nikšićkog parlamenta, za koji opozicija tvrdi da je politička korupcija.

Marković je odgovarajući na poslaničko pitanje Koče Pavlovića, da li će pokrenuti ispitivanje odgovornosti vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić zbog nerasvjetljavanja afera, Marković je rekao da je afera Listing bio politički motivisan, a Snimak konstruisan da bi se narušio ugled Crne Gore.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Zoran Miljanić pitao je ministra pravde da li će podnijeti ostavku ako Crna Gora do kraja godine ne otvori pregovaračka poglavlja 23. i 24.

Marković je kazao da evropske integracije neće stati ako Crna Gora do kraja godine ne počne pregovore u tim oblastima, i dodao da bi podnio ostavku ako bi to bilo podsticajno za otvaranje poglavlja.

Milana Kneževića iz Demokratskog fronta je zanimalo da li je zvaničan stav Vlade da se simboli moraju mijenjati, podsjećajuči na izjavu lidera Bošnjačke stranke Rafeta Husovića koji je kazao da monarhistička i jednovjerska obilježja u crngorskom grbu nijesu primjerena građanskom i multivjerskom kakrakteru države i da treba ih mijenjati.



Marković je kazao da to nije stav Vlade, niti dio bilo kakvog sporazuma DPS-a i BS. “To je stav Husovića, što je legitimno, a poznata je procedura za izmjenu simbola”, kazao je Marković.

Pavlović je kazao da je predsjednički kandidat DPS-a Filip Vujanović, tokom dva mandata, pomilovao više osuđenika od svih predsjednika država regiona zajedno u posljednjih deset godina. Pavlović je pitao Markovića da li misli da se na takav način može voditi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. "Hoćemo li imati nultu stopu kriminala, ako se pomiluju svi kriminalci“, pitao je Pavlović.

Marković je saopštio da je Ministarstvu pravde 2012. dostavljeno 365 molbi za pomilovanje osuđenih.

„Predsjednik je donio 145 pozitivnih odluka, postupak je obustavljen u 44 slučaja, a u 176 je donio negativne odluke. Statistički, to nije toliko negativno kako ste vi predstavili“, rekao je Marković.

On je ocijenio da pomilovanja podstiču kriminal i korupciju, već da se tako doprinosi izgradnji društva jednakih šansi za one koji su se ogriješili o zakon.

Pavlović je rekao da ne misli da su svi pomilovani zatvorenici kriminalci, navodeći da je siguran da „na izdržavanju kazne nijesu najveći kriminalci u ovoj državi koji su ili pobjegli ili su još na slobodi“.

“To je bruka za Crnu Goru. Hoćete li vi vašeg predsjedničkog kandidata pitati zna li on da to nije normalno i da je pomilovao više nego predsjednici država regiona i hoće li prestati sa tim“, kazao je Pavlović.

Marković je kazao da je kandidat DPS-a o svakom predlogu odlučio na osnovu mišljenja koje je on potpisao.

„Ako postoji zloupotreba, onda moram ja odgovarati pa predsjednik“, pojasnio je Marković.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније