Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 08. 2014. 08:30 >> 09:07
4

MODEL PRISTUPA EU

Pejović: Spremni da pomognemo komšijama

Kao što je Crna Gora učila od država iz ranijih proširenja, posebno od kolega iz Hrvatske, sada smo naše naučene lekcije spremni podijeliti s kolegama iz regiona, rakao je u razgovoru za Pobjedu glavni pregovarač Crne Gore sa EU ambasador Aleksandar Pejović.

"Vjerujem da će one pomoći susjedima da tekuće i buduće obaveze iz procesa izvršavaju bolje, kvalitetnije i brže, i uz smanjenje potrebnih troškova. Cijenim da je to u interesu svih i da snaži razvojne šanse regiona kao cjeline", naglasio je Pejović.

Komentarišući dinamiku procesa ambasador Pejović ističe da Crna Gora u regionu postiže najbolje rezultate u evropskim integracijama.

Pejović kaže i da države Zapadnog Balkana bilježe različit stepen napretka u procesu pristupanja EU.

"Dok je Crna Gora uspješno okončala drugu godinu pregovora s trećinom otvorenih pregovaračkih poglavlja, Srbija je u januaru 2014. zvanično otvorila pristupne pregovore i očekuje otvaranje prvih poglavlja. Makedonija od 2005. ima status kandidata, dok ga je Albanija stekla u junu ove godine. BiH je potencijalni kandidat, a Kosovo je parafiralo SSP i sa EK vodi dijalog o sporazumu stabilizacije i pridruživanja", naveo je on.

Prema njegovim riječima osim što bilježi najbolji rezultat u procesu pristupanja i najbliža je članstvu u Uniji, Crna Gora se ističe i kao prva država koja pregovore vodi po novom pristupu koji u fokusu ima vladavinu prava.

"S obzirom da je riječ o pristupu koji EK prvi put pokreće, crnogorsko iskustvo iz organizacije i vođenja procesa, a posebno u dijelu ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24, je veoma korisno i služi kao model ostalim državama regiona u procesu pristupanja. U tom pravcu, kroz organizaciju zajedničkih skupova, seminara, sastanaka stručnih timova i druge forme saradnje, već intenzivno razmjenjujemo iskustva iz novog pristupa s kolegama iz Srbije. Naše naučene lekcije spremni smo podijeliti i s kolegama iz drugih država", poručio je Pejović.

Komentarišući samit podrške Zapadnom Balkanu u Berlinu Pejović objašnjava da takvi skupovi dokazuju čvstu riješenost EU da pomogne Balkanu.

"Za nas je veoma dobro da su države članice pokrenule ove skupove jer to predstavlja potvrdu stalne i stabilne posvećenosti EU daljoj integraciji država Zapadnog Balkana. Ovogodišnji skup u Berlinu, kao i naredni koji je će se održati u Beču u fokus stavljaju pitanja koja su od vitalnog interesa za države regiona infrastrukturno povezivanje i ekonomski rast. Ovi skupovi pokazuju čvrstu riješenost Evropske komisije i država članica da pomognu zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformskih procesa i intenziviranju procesa pristupanja EU", zaključio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније