Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 07. 2014. 16:22   >>  19:41 28

GLAVNI GRAD

Dogovorili principe vršenja manjinske vlasti

Predstavnici Socijaldemokratske partije, Pozitivne Crne Gore, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije načelno su dogovorili dokument koji sadrži precizne principe vršenja manjinske vlasti u Glavnom gradu.

 

Lider Pozitivne, Darko Pajović, rekao je novinarima nakon sastanka da će se sa tim dokumentom ići ka stranačkim organima koji će se o njemu izjasniti.

Pajović je rekao da će Glavni odbor Pozitivne i Predsjedništvo SDP-a već večeras razmatrati taj dokument.

„Nastavak razgovora biće nakon izjašnjavanja stranačkih organa. Ne mogu reći da se radi o satima, ali će to svakako biti jako brzo“, rekao je Pajović.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da naredni sastanak ne bude na nivou pregovaračkih timova, nego lidera stranaka.

Na pitanje da li se može reći da je dogovoreno formiranje manjinske vlasti, Pajović je rekao da je svakako napravljen značajan iskorak u odnosu na jučerašnji dan.

„Mogu reći i da sam optimista, ali bih opet ostavio malo vremena da se to potvrdi“, kazao je Pajović.

On je rekao da ne očekuje da će biti problema oko potvrđivanja dogovorenog dokumenta na partijskim organima.

„Nakon toga, slijedi ta završna runda, na kojoj bi bio i postignut konačan dogovor“, pojasnio je Pajović.

On je rekao da ključni principi u dokumentu počivaju na onome što je koalicija Evropsko lice Podgorice promovisala tokom kampanje.

„Profesionalizacija i depolitizacija lokalne uprave u Podgorici je ono što je zacrtano kao najvažniji cilj, naravno – sa nestranačkim gradonačelnikom i velikim brojem funkcija koje će takođe pokrivati profesionalci“, precizirao je Pajović.



On je rekao da je to veoma bitno u susret novim izborima. „Razmišljajući dugoročno, vjerujem da možemo obezbijediti mnogo bolje i fer uslove, makar kada su u pitanju izbori u Glavnom gradu“.

Pajović je naglasio da se ne radi o koalicionom sporazumu, nego o zajedničkim principima koje svi prihvataju.

„Potpuno je razjašnjeno da klasičnog koalicionog sporazuma neće biti, i da imamo principe i javno preuzimanje obaveza od svih nas, upravo u želji da bi bio vrlo mjerljiv ostvareni rezultat tokom vršenja vlasti“, naveo je Pajović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bila dobra atmosfera i veliko razumijevanje

„Sa najvećom željom da radimo na razvoju demokratije, jer je princip demokratije prioritet i ELPG i ostalih političkih subjekata“, dodao je Pajović.

On je naglasio da se ne radi o pukom dogovoru kako bi se vršila manjinska vlast u Podgorici.

„Radi se o dogovoru koji je nužan za demokratizaciju našeg društva“, rekao je Pajović.

On nije želio da govori o kadrovskim rješenjima.

„Od personalnih rješenja mnogo nam je bitnije prihvatanje principa koje će slijediti ljudi koji budu učestvovali u vlasti“, naglasio je Pajović.

Na pitanje šta očekuje generalno od večerašnje sjednice Glavnog odbora Pozitivne, on je rekao da očekuje da pobijedi demokratija.

„Mnogo su manje bitna personalna rješenja, kako na nivou Glavnog grada, tako i u Pozitivnoj“, kazao je Pajović.

Bitno je, kako je naveo, da Pozitivna nastavi svoj put demokratskih promjena.

„Uradili smo dosta, ostalo nam je još jako puno posla. Sa kim, kako, kuda – to su, ipak, naše unutarstranačke stvari“, dodao je Pajović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније