Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 06. 2014. 13:17 >> 17:04

TURSKI MINISTAR

CG primjer međuvjerskog sklada

Ministar za EU u Vladi Turske, Mevlut Čaušoglu, razgovarao je danas sa predsjednicima države i parlamenta, Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem, kao i sa delegacijom Skupštine Crne Gore, u parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope.

 

 

Predsjednik Vujanović je iskazao visoko poštovanje bliskih bilateralnih odnosa Crne Gore i Republike Turske, kao i za saradnju dvije države na multilateralnom planu. On je ukazao na važnost daljeg unapređenja ekonomskih odnosa, ističući vrijedne investicije koje su turski privrednici i TIKA ostvarili u Crnoj Gori.

Predsjednik je ocijenio evroatlanske integracije Crne Gore izuzetno važnim za njen ekonomski i ukupni društveni razvoj, njene evropske integracije, saopštavajući poštovanje naše zemlje Turskoj na podršci u ostvarivanju članstva Crne Gore u NATO-u.

"Takođe je saopštio interes Crne Gore za razmjenu iskustava i međusobnu podršku u oblasti evropskih integracija", navodi se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Čaušoglu je istakao da je Crna Gora dobar primjer međureligijskog i međuetničkog sklada, ne samo u regionu, već i na širem prostoru Evrope.

Saglašavajući se sa važnošću evroatlanskih integracija Crne Gore za njen razvoj i stabilnost regiona, saopštio je dalju podršku Turske ovom integracionom procesu Crne Gore.

"On je ocijenio vrijednim rezultate Crne Gore u oblasti evropskih integracija, naglašavajući spremnost Turske na saradnju u ovom procesu", saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

U NATO za stabilni Mediteran

Članstvo Crne Gore u NATO savez učinilo bi prostor Mediterana stabilnijim i sigurnijim, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, u razgovoru sa turskim ministrom za evropske poslove Mevlutom Čaušogluom.

Na početku susreta Krivokapić i Čaušoglu su, kako se navodi, ocijenili da su odnosi Crne Gore i Turske dobri, i da su u trendu intenziviranja na više područja uz obostrani interes.

“Krivokapić je istakao da se Crna Gora i Turska, kao države Mediterana, susreću sa sličnim izazovima, te je članstvo naše države u NATO uvezivanje u zajednički sistem bezbjednosti kojim bi se ovaj prostor Evrope učinio dodatno stabilnim i sigurnim”, kaže se u saopštenju parlamenta.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora, od Portugala do Turske, jedini dio mediteranske obale koji nije pod NATO kišobranom.

''Zato je važno našu zajedničku obalu ujediniti u cijelosti u bezbjednosnom smislu'', kazao je Krivokapić.

Čaušoglu je poručio da je Turska prijatelj Crnoj Gori, i da će država imati neupitnu podršku kada su evroatlantske integracije u pitanju.

''Vaši rezultati koje ste postigli od obnove nezavisnosti 2006. godine, kao i harmonija suživota građana različitih vjera je primjer ne samo za ovaj region, već i za Evropu'', rekao je Čaušoglu.

Ranije danas, Čaušoglu je govorio na otvaranju cetinjskog parlamentarnog foruma, na temu “Žene u biznisu”.

Sjutra, posljednjeg dana posjete Crnoj Gori, Čaušoglu će se sastati sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem. Čaušoglu i Lukšić će potpisati sporazum o saradnji dva ministarstva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније