Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

12. 04. 2024. 13:55 >> 14:31
Čitaj mi:

NIKOLIĆ

Pokrenuta politička bitka za Gogića, da se oglase Milović i Sudski savjet

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić danas je na konferenciji za medije te partije pozvao parlamentarnu većinu da povuče Prijedlog zakona o PIO i pokrenu dijalog na ovu temu. Kazao je da se ovim izmjenama želi omogućiti predsjedniku Ustavnog suda Miloradu Gogiću da bude još godinu na toj poziciji.

 

To je kazao komentarišući predlog izmjena Zakona o PIO kojim je predviđeno da se doda član 197nj koji glasi: “Izuzetno od člana 17 ovog zakona, osiguranik koji obavlja poslove sudije Ustavnog suda, stiče pravo na starosnu penziju ako ima navršenih 67 godina života i 15 godina staža osiguranja”.

Članom 17 Zakona o PIO predviđeno je da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju i kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

Kazao je da je srušen svaki princip vladavine prava, te da je vladajuća većina uhvaćena "u beskrupuloznom napadu na najveću pravnu instancu u državi". 

"Da bi antisistemski upodobili zakon zbog jednog čovjeka. Pokrenuli su političku akciju, odnosno bitku za Milorada Gogića, predsjednika Ustavnog suda, kao što su se potrudili da uklone ranije Milivoja Katnića", tvrdi Nikolić.

Prvo su, kaže, predložili izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu a na kraju su, na Zakonodavnom odbrou odlučili da je to neustavan predlog.

"Zatim su se dosjetli da izmjenama Zakona o PIO izdvoje jednog osiguranika iz sistema. Da shodno tom političkom interesu pakuju zakon praveći još teži pravni prekršaj", istakao je Nikolić.

Kaže da je to klasični obrazac političke korupcije.

"Mijenjate granicu da bi predsjednik Ustavnog suda ostao još godinu na toj funkciji. Zar sjutra obični građanin može imati povjerenje u ustavno-pravni sistem. Jer sjutra će Ustavni sud odlučivati o ustavnosti norme koju je usvojio parlament, a koja će se ticati sudija u Ustavnom sudu", naglasio je Nikolić.

Za očekivati je, kako je rekao, da se ovim povodom oglase ministar pravde Andrej Milović i Sudski savjet.

"Dopisali su Ustav. Jasno piše da je funkcija sudiji prestala onda kad se stvore uslovi za penziju i zloupotrijebili ste zakonodavna rješenja koja su vam data", poručuje Nikolić.

Do kad će, pita se on, da traje ta neozbiljnost.

"Ovo je zastiđe i ovo se nije radilo ni u autorskim i diktatorskim režimima. Da se zakon mijenja zbog jednog čovjeka", istakao je Nikolić. 

Kazao je da treba da dobijemo IBAR, a da funkcionišemo u rasulu. 

"Na silu se želi preuzeti vlast u Šavniku, mijenjaju se sistemski zakoni protivno svim regulama i demokratskim procedurama, ne dozvoljava se opoziciji da vrši kontrolnu ulogu u parlamentu tako što se zaustavljaju sve kontrolne inicijative, predsjednik Vlade nas u ovom domu obavještava da je za njega potpuno izgubljeno vrijeme da dođe u parlament i da položi račune predstavnicima građana...", kazao je Nikolić. 

Odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u Opštini Šavnik, rekao je da će predstavnici njegove partije biti prisutni na sastanku koji organizuje šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić.

Na tom će sastanku predstavnici DPS istaći da se protive prinudnoj upravi u Šavniku.

"Uslov da se o tome ozbiljno razgovara na pravi način je da se odluka o prinudnoj upravi stavi van snage, van pravnog prometa" , rekao je Nikolić.

Govoreći o potpredsjedniku Skupštine iz reda manjina Nikolić je rekao da je protiv principa da ga većina bira, već da se zalaže da ga manjinske stranke biraju.

"Suspendovano je nešto što je bila poslovnička norma koja je garantovala da se o potpredsjedniku iz reda manjina odlučuje u okviru parlamentarnih stranaka koje dolaze iz reda manje brojnih naroda. Sad su promijenili tu odluku i to pokazuje kako oni doživljavaju demokratiju", kazao je Nikolić. 

Kaže kako je parlamentarna većina ubijeđena da je demokratija "instalirana 2020. godine", a da je zapravo potpuno suprotno.

"Politički je fenomen to što oni pričaju. Nema veze što se institucije raspadaju, donose se antiustavni zakoni, sprovodi se pravno i političko nasilje u Crnoj Gori... Važno je da pričamo o evropskom putu", kazao je Nikolić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније