Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 06. 2014. 08:01   >>  08:04 18

PRIJE 8 GODINA

Na današnji dan proglašena nezavisnost

Na današnji dan, prije osam godine, proglašena je nezavisnost Crne Gore, nakon što je Skupština, na svečanoj sjednici, donijela Odluku o proglašenju nezavisnosti i Deklaraciju nezavisne Crne Gore.

 
 

Tog 3. juna2006. godine, nezavisnost naše zemlje je proglašena istupanjem iz državne zajednice sa Srbijom, čime je Crna Gora, poslije 88 godina, ponovo postala samostalna država.

Odluku o proglašenju nezavisnosti, podsjeća Pobjeda, usvojili su poslanici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kao i Građanske partije, Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori.

Formalnom proglašenju nezavisnosti Crne Gore u Skupštini nijesu prisustvovali poslanici Bloka za zajedničku državu, jer nijesu priznavali rezultate referenduma.

Crna Gora je 21. maja obilježila osam godina nezavisnosti, kao sjećanje na dan kada je na referendumu 55,5 odsto građana podržalo njenu samostalnost. Od sticanja samostalnosti, Crna Gora je nastavila da se razvija kao stabilna, demokratska i multietnička zemlja.

Vođena svojim vanjskopolitičkim prioritetima, naša država je zakoračila putem evropskih i evroatlantskih integracija. U Crnoj Gori postoji sveukupna saglasnost o potrebi integracije u EU, što daje dodatan impuls za ubrzani napredak prema tom cilju.

Tako je Crna Gora potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 15. oktobra 2007, a zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela je 15. decembra 2008. godine.

Na tom putu Crna Gora je 2010. godine postala kandidat za članstvo u EU, otpočela pregovore 2012. godine i do danas otvorila devet pregovaračkih poglavlja, od čega je dva zatvorila. Ova godina je važna i za NATO integracije, cilj za kojeg naši zvaničnici vjeruju da garantuje stabilnost i bezbjednost potrebnu za ostvarivanje ostalih strateških ciljeva, kao što je priključivanje EU.

U sustret samitu Alijanse u Velsu, naša zemlja se nada pozivu za članstvo u NATO.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније