Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

29. 03. 2024. 16:25 >> 16:25

pavićević i šimun u italiji

Dogovorena suštinska i starteška saradnja sa Italijom u oblasti zdravstva

Crna Gora i Italija imaju izuzetan potencijal i mogućnosti saradnje u oblasti medicine i medicinskih nauka, a kroz dogovorene modalitete dodatno će iskoristiti ponuđene načine uspostavljanja evropskih standarda u crnogorskom zdravstvenom sistemu. To je zaključak trodnevne posjete Italiji delegacije Vlade Crne Gore, na čelu sa potpredsjednikom Vlade za zdravstvo Srđanom Pavićevićevem i ministrom zdravlja Vojislavom Šimunom.

Pavićević i Šimun su prvog dana posjete razgovarali sa ministrom zdravlja Republike Italije Oracijom Skalićijem i tom prilikom, kako je saopšteno iz resora zdravlja, dogovorili nastavak saradnje kroz PHASE projekat u okviru kojeg je predviđeno učešće crnogorskih predstavnika na simpozijumu u Kataniji, a oblast koja će posebno biti u fokusu je razvoj digitalnih servisa u zdravstvu.

"Italija je kroz normativne i suštinske učinke prepoznata kao zemlja koja ima visok stepen usklađenosti i uspješnosti primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, gdje je takođe ponuđena podrška Crnoj Gori za implementaciju najboljih praksi. Ministar Skalići je kolegema iz Crne Gore obećao pomoć i prilikom aplikacije za projekte u okviru programa EU4Healt, koji je ministar Šimun potpisao početkom godine u Briselu i kroz koji će naš zdravstveni sistem moći da iskoristi značajna finansijska sredstva u skladu sa aplikacijama", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, program transplantacije organa i stručna pomoć kroz edukativne posjete italijanskih ljekara i rad u Kliničkom centru Crne Gore takođe su jedan od strateški razmatranih pravaca djelovanja.

Tokom susreta je posebno iskazana spremnost univerzitetskih i medicinskih centara u Italiji za stručno usavršavanje i razmjenu kako studenata tako i ljekara specijalista i supspecijalista, za posebne ekspertize koje će se primjenjivati u našim zdravstvenim ustanovama.

"Crnogorska delegacija je posjetila i univerzitetsku kliniku Meyer u regiji Toskana koja je visoko specijalizovana pedijatrijska ustanova i nacionalni referentni centar za ovu oblast. Mendažment bolnice upoznao je kolege iz Crne Gore sa visokim standardima u liječenju najmlađih pacijenata kao i sa bogatim iskustvom koje imaju iz oblasti dječje reumatologije, alergologije, imunologije... Sa ovom klinikom je dogovoren nastavak saradnje na način što će se određeni broj pedijatrijskih pacijenata upućivati na liječenje u kliniku Meyer za određena stanja i u dogovoru sa ljekarima iz Instituta za bolesti djece. Posebnu podršku i ekspertizu ljekari iz ove ustanove ponudiće crnogorskim kolegama prilikom formiranja Banke humanog mlijeka koja će se formirati u sklopu Kliničkog centra", kaže se u saopštenju. 

Radna posjeta crnogorske delegacije iskorištena je i za posjetu bolnicama San Raffaele, San Donato-Arezzo, kao i Vicenza San Bortolo medicinskom centru.

Navode da je Vicenza San Botrolo medicinski centar izvrsnosti u oblasti kardiohirurgije, a tokom susreta je pokrenuta inicijativa za obuku naših ljekara, ali i dolazak doktora iz ove klinike u KCCG kako bi se komplikovane procedure uspostavile i u našoj najvećoj zdravstevnoj ustanovi uz stručnu pomoć medicinskih profesionalaca iz Italije.

I sa ustanovama San Raffaele i San Donato-Arezzo razmatran je dogovor o saradnji kroz upućivanje pacijenata, razmjenu medicinskog kadra, ali i bogatog univerzitetskog istkustva akademskog osoblja u oblasti istraživanja i sradanje u sklopu doktorskih studija, zaključuju iz resora zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније