Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 03. 2013. 15:13 >> 10:29
1

EVROPSKI PARLAMENT

Bez afere Snimak u Rezoluciji o CG

Afera Snimak, najvjerovatnije neće se naći u Rezoluciji o Crnoj Gori, saznaje Televizija Crne Gore iz izvora u Evropskom parlamentu.

 

O Rezoluciji o Crnoj Gori, se debatovalo na spoljno - političkom Odboru prethodnog mjeseca. Konačna verzija Rezolucije je već proslijeđena Evropskom parlamentu na usvajanje, pa je malo vjerovatno da se dokument mijenja u ovoj fazi, saopšteno je TVCG.

EP odgodio raspravu o rezolucijama

Evropski parlament odgodio je raspravu o svim rezulucijama za aprilsko plenarno zasjedanje, među kojima i o Crnoj Gori, zbog dijaloga Beograda i Prištine.

O rezolucijama neće biti raspravljano na sjednicama EP u martu, zbog intervencije visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, koja želi da se prije rasprave ostvari napredak u odnosima Srbije i Kosova, saznaje Mina.

U Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori se navodi da je, njeno izborno zakonodavstvo, većinom u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i OEBS-a.

“Crnogorski pravni okvir mora biti potpuno usklađen sa OEBS-ovim preporukama prema kojima nijedan građanin pri glasanju ne može imati nepotrebna ograničenja”, navodi se u Nacrtu izvjestioca EP za Crnu Goru, Čarlsa Tanoka.

U tom dokumentu zvanična Podgorica se poziva da i dalje unapređuje izborne liste i transparentnost finansiranja kampanja kako bi se, kako se navodi, spriječili svi oblici zloupotrebe, a posebno državnih resursa u političke svrhe.

Dodaje se da se, u skladu sa preporukama OEBS-a, mora jačati povjerenje javnosti u izborni proces.

U rezoluciji se apeluje na crnogorski parlament da izmjenama Ustava jača nezavisnost i integritet pravosuđa i profesionalnu autonomiju Tužilačkog savjeta.

Tanok smatra da je dobro je što je nadzorna uloga Skupštine ojačana usvajanjem Zakona o parlamentarnoj istrazi.

“Nadzorna uloga parlamenta se mora jačati pogotovo u borbi države sa organizovanim kriminalom i korupcijom”, kaže se u rezoluciji.

Navodi se i da parlament, kroz politički dijalog, mora biti aktivnije uključen u pregovore sa Evropskom unijom.

“Više skupštinskih Odbora mora značajnije nadzirati taj proces, a parlament mora kontrolisati i primjenu usvojenih zakona”, dodaje se u rezoluciji.

U tom dokumentu se žali što je korupcija i dalje raspostranjena i ohrabruje se Vlada da primijeni antikoruptivne mjere što se, prema Tanokovoj ocjeni, može poboljšati usvajanjem novog zakona o finansiranju političkih partija.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније