Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 05. 2014. 12:50   >>  12:51

NEPRAVILNOSTI

MANS: Promijenjen birački spisak

Na biračkom mjestu 14, u Mjesnoj zajednice Kruševac, birački spisak koji se koristi za glasanje razlikuje se od prethodno zaključenog, saopšteno je iz MANS-a.

“Na biračkom mjestu 14 MZ Kruševac je došlo do drastičnog kršenja Zakona za koje je predviđeno da se birački odbor odmah raspusti”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Birački spisak koji se koristi za glasanje na biračkom mjestu 14 MZ Kruševac, kako se kazali iz MANS-a, razlikuje se od zaključenog biračkog spiska.

„To predstvlja drastično kršenje člana 83 stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika, a u članu 83 stav 2 je predviđeno da u tim siutuacijam birački odbor odmah raspusti glasanje na tom biračkom mjestu”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su objasnili da su razlike na biračkom spisku uočene na primjeru glasača koji je upisan u zaključeni birački spisak, a njegovi podaci se nalaze i u online registru birača koji građanima služi za provjeru podataka o mjestu na kome glasaju.

Tog glasača, kako su naveli, nema u spisku koji se koristi na biračkom mjestu.

"Što znači da birački spisak koji se koristi za glasanje nezakonito mijenjan”, kazali su iz MANS-a.

Ranije su iz ove NVO saopštili da članovi biračkog odbora iz vladujuće partije ne dozvoljavaju posmatračima MANS-a da prate da li se u krugu pojedinih biračkih mjesta vodi nezakonita evidencija izašlih birača, sa obrazloženjem da su takvu instrukciju dobili od Opštinske izborne komisije Podgorica. 

Kako je saopšteno iz MANS-a, njihov posmatrač koji prati rad OIK-a je potvrdio da nije bilo sjednice na kojoj je mogla biti donijeti takva odluka. 

"Takođe, od većine članova OIK-a smo dobili potvrdu ne samo da takve sjednice nije bilo, i da nisu ni konsultovani, nego da smatraju da je takva odluka nezakonita", kaže se u saopštenju.

To, kako navode iz MANS-a, potvrđuje sumnju da je predsjednik OIK Srđan Raičević spornu odluku i instrukcije donio samovoljno, bez konsultacije sa drugim članovima komisije.

"Kako bi onemogućio posmatrače MANS-a da nastave da svojim prisustvom sprečavaju dalje neregularnosti na biralištima", kaže se u saopštenju te NVO.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније