Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 05. 2014. 12:44 >> 16:47
5

HOĆE ANARHIJU

DPS: EU da preispita podršku MANS-u

Demokratska partija socijalista pozvala je Evropsku uniju da preispita finansijsku podršku Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), i upozorila da donatori preuzimaju dio odgovornosti za pokušaje da se onemogući demokratsko i slobodno izražavanje volje birača. Ranije danas iz te partije je saopšteno da aktivisti Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, zajedno sa predstavnicima Demokratskog fronta, dominiraju u kršenju pravila izbornog procesa i navode da, i prije i nakon što su otvorena birališta za građane, MANS nije birala sredstva u pokušaju da provocira članove biračkih odbora, kao i glasače koji žele da ostvare biračko pravo.

„DPS poziva Delegaciju EU u Crnoj Gori da ukaže Evropskoj komisiji, kao donatoru monitoringa izbornog procesa, da postoje očigledni i neoborivi dokazi da je MANS dobijena sredstva, umjesto za dostizanje još većih demokratskih standarda u našem društvu, zloupotrijebila za pokušaj stvaranja haosa u Glavnom gradu i da su se, vjerovatno, stekli uslovi za raskid donatorskog ugovora“, saopšteno je iz te stranke. 

Iz DPS-a su kazali da su od početka upozoravali na ono što je danas, kako navode, potkrijepljeno čvrstim dokazima.

„Da je MANS dio plana koji ima za cilj da destabilizuje Crnu Goru i onemogući građane u korišćenju ustavnih prava, kao i da članove biračkih odbora spiječe u sprovođenju izbornih radnji propisanih zakonom“, pojasnili su iz te partije.

Prema njihovim riječima, pokušaji MANS-a da na biračkim mjestima istaknu svoj propagandni materijal, namjera da vrše neposredan uvid u izvod iz Centralnog biračkog spiska, vođenje nedozvoljenih evidencija, kao i neposredno ometanje građana u ostvarivanju glasačkog prava na biračkom mjestu, samo su dio repertoara te nevladine organizacije „koja želi da stvori anarhiju u našoj zemlji“.

„Davanjem finansijske podrške MANS-u donatori preuzimaju dio odgovornosti za pokušaje da se proizvedu okolnosti u kojima demokratsko i slobodno izražavanje volje birača ne bi bilo moguće“, upozorili su iz DPS-a.

U toj partiji su, kako navode, ipak sigurni da državne institucije odogovrno i profesionalno preduzimaju sve poslove iz svojih nadležnosti kako bi građani iskoristili svoje pravo glasa na civilizovan i zakonom propisan način.

„Najizrazitiji primjeri povrijeđivanja izbornih zakona od strane MANS-a su zabilježeni na biračkim mjestima 21B i 64A u Podgorici. Na biračkom mjestu 21B u MZ Zagorič, jutros u 8.12h, grupa lica obučenih u majice sa natpisom: "Izbori se MANS", pratili su birača koji je izašao sa biračkog mjesta a da nije iskoristio svoje biračko pravo, budući da je od predsjednika biračkog odbora saznao da se ne nalazi na tom biračkom mjestu i uputio se ka parkingu. Tokom praćenja, grupa  je uzvikivala da je fantomski glasač. Agresija je trajala sve do parkinga udaljenog 300m od biračkog mjesta verbalnim napadima  i pitanjima zašto nije glasao, na kojem biračkom mjestu glasa, da li je dobio instrukcije za koga da glasa, da li je dobio šifru i u kojem obliku. Takođe, na biračkom mjestu  64 A  na Draču grupa lica u majicama MANS-a, presreću birače dijeleći im letke sa njihovim brojevima telefona na koje treba da podnose prigovore i zahtijevajući da prigovore podnose upravo njima i nakon zvaničnih upozorenja odbijaju da se udalje od biračkog mjesta“, navode iz DPS-a.

 

Podsjećaju da je, članom 2 stav 2 istog Zakona o izboru odbornika i poslanika, propisano da niko ne može, po bilo kom osnovu, pozvati birača na odgovornost zbog glasanja, niti od njega tražiti da kaže za koga je glasao ili zašto nije glasao.

 

„Članom 22 stav 2 i 3 istog zakona propisano je da članovi organa za sprovođenje izbora i druga lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora dužni su da postupaju na osnovu zakona i pravila koja propisuje Državna izborna komisija. Kad lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora prekrše pravila o održavanju reda na biračkom mjestu ili na drugi način ometaju rad organa za sprovođenje izbora, organ za sprovođenje izbora može ih udaljiti a podatke o tome unosi u zapisnik“, podsjećaju iz DPS-a, Članom 69 stav 6 istog zakona propisano je da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala kojima se može uticati na opredjeljenje birača.

Sve nabrojane odredbe zakona i još mnoge druge aktivisti MANS-a svjesno krše, zaključuju iz DPS-a.

Nećemo dozvoliti pokušaj stvaranja anarhije od strane MANS-a

U novom saopštenju, DPS navodi da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora ne prestaje da provocira i  članove biračkih odbora u sprovođenju zakona i veliki broj građana u namjeri da ostvare biračko pravo. Istovremeno, netačno i neodgovorno informišu javnost o izbornom procesu.

 

„Na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici uporno pokušavaju da naruše regularnost izbornog procesa, potvrđujući naše ranije izjave da njima nije cilj stvaranje još većih demokratskih standarda, već pokušaj kreiranja haosa. Državne institucije imaju kapacitet da adekvatno odgovore na sve izazove koje namjerno produkuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora  i omoguće građanina njihovo ustavno pravo da biraju i da budu birani. U Podgorici je na biračkim mjestima  64, 64 A, 117, 117 A, 5, 5A, 5B, 5C grupa aktivista MANS-a, koja se nalazila u krugu tih biračkih mjesta suprotno propisima, pokušala da utiče na biračko raspoloženje birača“.

Iz DPS-a tvrde da na nekim od tih biračkih mjesta, akreditovani posmatrači NVO "MANS" insistiraju na omogućavanju direktnog uvida u izvode iz biračkog spiska i vode neke evidencije, što je suprotno članu 71a stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji glasi:  propisano je da je članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora na biračkom mjestu  za vrijeme glasanja zabranjeno vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima. U suprotnom, predsjednik biračkog odbora će ga upozoriti, a ako lice i dalje nastavi da ometa rad, predsjednik biračkog odbora će ga udaljiti na osnovu predhodne odluke biračkog odbora, što će konstatovati u zapisnik o radu biračkog odbora.

„Apsolutno je jasno da je uloga MANS-a u ovom izbornom procesu pokušaj stvaranja anarhije, ali im demokratska snaga našeg društva i autoritet državnih institucija to neće dozvoliti“, poručuju iz DPS-a.

 

Iz DPS-a su, ranije danas, od nadležnih državnih organa zahtijevali da hitno reaguju na svako kršenje izbornog procesa, garantuju bezbjednost i zaštite integritet svakog građanina i istovremeno preduzmu sve odgovarajuće radnje protiv svih koji krivičnim djelima ometaju građane u ostvarivanju biračkog prava. Incident zbog koga je došlo do kratkog prekida glasanja na jednom biračkom mjestu u Dinoši, kako navodde iz DPS-a, krivi su pristalice Demokratskog fronta.

„Po odavno smišljenom i najavljenom planu, u Dinoši su predstavnici Demokratskog fronta, koji nijesu članovi biračkog odbora niti ostvaruju na tom mjestu biračko pravo, nasilničkim ponašanjem prekinuli glasanje. Na Koniku su dvije muške osobe napale jednu ženu i ukrali joj tašnu, u kojoj se nalaze njena lična dokumenta i novac, kao i evidenciju koja nije suprotna zakonu, zbog čega je već podnijeta krivična prijava protiv predstavnika Demokratskog fronta“, saopštavaju iz DPS-a.

Dalje navode da su aktivisti Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici, ometali proces glasanja, jer su na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mjesta uznemiravali i fotografisali birače.

„Država Crna Gora ima Ustavom i zakonima definisane instrumente koji će omoćiti da se i ovaj izborni proces sprovede na regularan i demokratski način. Pozivamo građane da ignorišu odavno planirane provokacije DF i MANS-a, navodi se u saopštenju DPS-a.

Ostvarivanjem biračkog prava na civilizovan način će najbolje doprinijeti razvoju demokratije u našoj zemlji i poslati jasnu poruku onima kojima je cilj da naruše regularnost izbornog procesa, zaključuju iz ove partije.

Danilović: Zaplijenili spiskove

Poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović napisao je, na svom Fejsbuk profilu, da je mobilna ekipa DF-a zaplijenila i fotografisala spiskove aktivista DPS-a, koji su na Koniku, „neposredno uz biračko mjesto br.80, mimo zakona, u parkiranim autima vodili evidenciju izašlih u specijalnim spiskovima.

DPS: Za incident odgovorne pristalice DF-a

Zoran Miljanić, koordinator DF-a za Tuzi, iznio je golu laž tvrdeći da su aktivisti DPS odgovorni za prekid glasanja na biračkom mjestu 117 u Dinoši, tvrde iz DPS- povodom izjave koju je Miljanić dao pojedinim medijima.

„Za incident su odgovorne, upravo, pristalice Demokartskog fronta“, tvrde iz DPS-a, navodeći da su „tri krupnije muške osobe, koje su se dovezle škodom crvene boje, registarskih oznaka DG AA 642, banule na biračko mjesto, predstavljajući se članovima DF-a. Jedan od članova biračkog odbora je tražio od njih legitimacije, koje nijesu pokazali, a pošto nijesu ni članovi odbora na biračkom mjestu 117, niti tamo ostvaruju glasačko pravo, od njih je traženo da se udalje kako ne  bi ometali izborni proces. Ne pokazujući spremnost da napuste biračko mjesto došlo je do incidenta koji je uslovio trenutni prekid glasanja“.

DPS će, kako se navodi iz te partije, na sve neistine reagovati blagovremeno i informisati domaću i međunarodnu javnost o svim aktivnostima onih koji pokušavaju da naruše demokratičnost i regularnost izbornog procesa.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније