Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 05. 2014. 09:13 >> 14:43
4

ODGOVOR

Raičević: Posmatračima dozvoljen ulaz

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, Srđan Raičević, za TV Crne Gore kaže da je posmatračima CDT-a i MANS-a omogućen pristup i ulaz na sva biračka mjesta za koja su ranije podnijeli zahtjev za nadgledanje toka izbora.

Prethodno su se oglasili CDT i MANS.

"Posmatračima CDT-a na više biračkih mjesta u Podgorici jutros nije dozvoljen ulazak na biralište, dok se na jednom broju biračkih mjesta posmatračima se zabranjuje vođenje bilo kakve evidencije, uključujući i evidenciju o kvalitetu procedure glasanja", objavljeno je na sajtu CDT-a.

Posmatrači CDT-a, kako se navodi, imaju ovlašćenje Državne izborne komisije (DIK) da prate tok izbora i rad organa za sprovođenje izbora, što znači da imaju pravo da budu na biračkom mjestu i prate sve radnje vezane za sprovođenje izbora.

Zabranom pristupa biračkom mjestu akreditovanim posmatračima uskraćeno je pravo da posmatraju jedan dio izbornog procesa, ali se ti problemi trenutno rješavaju u komunikaciji sa Izbornom komisijom Glavnog grada.

Kada je u pitanju zabrana vođenja evidencija, CDT podsjeća da je prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika dozvoljeno vođenja evidencije na biračkom mjestu, o broju izašlih birača i o kvalitetu izborne procedure. Zabranjeno je samo vođenje evidencije o identitetu birača, što nezavisni posmatrači svakako ne rade.

Takođe, posmatračima CDT-a na jednom broju biračkih mjesta birački odbori odbijaju da daju bilo kakve podatke, uključujući i podatke o broju upisanih u birački spisak i broju birača koji su glasali.

Na taj način se ograničava pravo na posmatranje izbora jer se posmatrači ne mogu kvalitetno informisati o procesu.

CDT se obratio Opštinskoj komisiji Glavnog grada sa zahtjevom da izda jedinstveno uputstvo biračkim odborima, sa jasnom instrukcijom da se posmatračima dozvoljava vođenje evidencije, i da imaju pravo da dobiju sve informacije od značaja za sprovođenje izbora.

Partijski aktivisti vode evidenciju o biračima

Ispred Omladinskog doma u Tološima, gdje se nalaze biračka mjesta 5, 5a, 5b, i 5c grupa partijskih aktivista vodi evidenciju o biračima koji su glasali.

Vođenje evidencije o biračima nije dozvoljeno na biračkom mjestu, pa ovaj postupak partijskih aktivista ispred biračkih mjesta predstavlja pritisak na birače, navode iz CDT-a i apeluju na organe za sprovođenje izbora da udalje partijske aktiviste iz neposrednog okruženja biračkih mjesta.

U Golubovcima, na manje od 100 metara udaljenosti od biračkih mjesta 87 i 87a, nalazi se objekat za koji u CDT-u vjeruju da je štab političke partije, iz kojeg se, takođe, vodi evidencija i vrši uticaj na birače.

MANS: Neregularnosti na najmanje 30 biračkih mjesta

Izborni dan počeo je velikim brojem neregularnosti na najmanje 30 biračkih mjesta u Podgorici, dok su se na određenom broju mjesta stekli uslovi za njihovo zatvaranje i to prije samog otvaranja, saopšteno je iz MANS-a.

 

Opštinska izborna komisija na nizu biračkih mjesta, kako se navodi, nije dostavila podatke o posmatračima MANS-a, pa im je zabranjen pristup biračkom mjestu iako su uredno akreditovani.

"Posmatračima MANS-a je na određenom broju biračkih mjesta zabranjeno da vrše kontolu pripreme biračkog mjesta i kontrolu izbornog materijala. Predsjednici biračkih odbora su našim biračima zabranili da vrše kontrolu i bilježe nepravilnosti kako bi ih mogli prijaviti", kaže se u saopštenju.

Navodi se da posmatrači bilježe da na nekoliko briačkih mjesta izborni materijal nije u skladu sa zakonom, što je dovoljan osnov za zatvaranje tih biračkih mjesta.

Ekipe MANS-a su obavijestile da se na nekim biračkim mjestima vodi evidencija o izlasku birača ispred samog biračkog mjesta.

MANS je akreditovao više od 500 posmatrača za lokalne izbore u Glavnom gradu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније