Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Anadolija ]

04. 03. 2024. 13:23 >> 13:23
Čitaj mi:

IVANOVIĆ U ANTALIJI

"Odlične bilateralne veze sa Turskom, proširiti saradnju"

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović rekao je da njegova zemlja ima odlične bilateralne odnose sa Turskom.

"Ovi odnosi nijesu samo politički ili međuvladini. Imamo i prijateljske odnose među našim narodima", rekao je Ivanović za Anadoliju na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF).

Istakao je da dvije zemlje imaju odličnu saradnju u oblasti kulture, turizma i mnogim drugim oblastima.

"Želimo da proširimo tu saradnju i produbimo naše veze", poručio je Ivanović.

Skrenuo je pažnju na važnost diplomatskih i posredničkih napora Turske da osigura stabilnost, prosperitet i sigurnost u regionu Zapadnog Balkana i pohvalio Diplomatski forum u Antaliji.

"Izuzetno pozitivan i prijateljski pristup Turske prema različitim zemljama Zapadnog Balkana je nešto što visoko cijenimo", rekao je Ivanović.

Dotakao se i izraelskih napada na Pojas Gaze.

Ivanović je rekao da bi rješenje krize trebalo biti u okviru međunarodnog prava.

Ističući podršku Crne Gore rješenju sa dvije države, Ivanović je rekao: "Ono što na kraju želimo da vidimo je kraj sukoba, patnje i šansa da se region ponovo izgradi, dajući ljudima priliku da žive u miru i prosperitetu."

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.534 ljudi i povrijedivši 71.920.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније