Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 05. 2014. 16:13 >> 20:09
2

AUSTRIJSKI PREDSJEDNIK

Fišer: Predvodite evropske integracije

Austrija će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu evropskih i evroatlantskih integracija, poručio je predsjednik te zemlje, Hans Fišer, nakon sastanka sa predsjednikom, Filipom Vujanovićem.

 

Fišer je kazao je da je naša zemlja predvodnik evropskih integracija na zapadnom Balkanu.

„Obećao sam predsjedniku Vujanoviću da će Austrija podržati Crnu Goru i riječju i djelom na njenom putu ka Evropskoj uniji. Ne možemo dati tačan datum kada ćete postati članica, ali možete računati na pomoć“, rekao je Fišer.

Vujanović je naveo da je za Crnu Goru važna pomoć od Austrije.

On je iskazao posebno zadovoljstvo što je predsjednik Austrije u Crnoj Gori i zahvalio mu se na odluci da posjeti Crnu Goru.

„Mi smo imali više sastanaka i u Beču, i na raznim multilateralama, ali ovo je prva zvanična posjeta, koja je veoma snažna potvrda naših bliskih sadržajnih intenzivnih odnosa i snažan podstrek naših daljih odnosa“, kazao je Vujanović.

On je podsjetio da će danas imati biznis Forum na kome će zajedno sa predsjednikom Fišerom dalje ohrabriti ekonomsku saradnju.

„Austrija je važan ekonomski partner Crnoj Gori. Ovdje su brojne austrijske banke, brojne kompanije i Austrija je zaista učinila mnogo da se povežu naše dvije ekonomije. Nama je u Crnoj Gori veoma stalo do konekcije sa ekonomijom Austrije i naša iskustva sa austrijskim kompanijama su vrlo pozitivna i mi ih ohrabrujemo. Budući da je Austrija bila predsjedavajuća država EU kada smo postali nezavisni, a pošto je danas Dan naše nezavisnosti, posjeta predsjednika Fišera, mog dragog prijatelja, zaista ima svoju simboliku i ja se veoma radujem da je on ovdje upravo na Dan nezavisnosti Crne Gore“, poručio je Vujanović.

Fišer je naglasio da je danas 21. maj, dan kada je Crna Gora ponovo osvojila svoju nezavisnost i tim povodom je uputio srdačnu čestitku predsjedniku Vujanoviću i svim građanima i građankama Crne Gore.

‘’Odnosi Crne Gore i Austrije, bilateralni, takođe i odnosi Austrije sa državama regiona, imaju dugu tradiciju i sežu u duboku prošlost, ali moram reći da su se odnosi sa Crnom Gorom produbili u prethodnom periodu, a posebno u kontekstu integracija Crne Gore i u oblasti ekonomske saradnje“, dodao je Fišer.

 

Unaprijediti privredne odnose 

Crna Gora i Austrija imaju dobru privrednu saradnju, za čije unaprijeđenje ima prostora posebno u oblastima turizma, energetike i infrastrukture, u kojima bi austrijska iskustva bila značajna, ocijenjeno je danas na poslovnom forumu dvije države.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović saopštio je da forum predstavlja jasnu šansu unaprijeđenja privrednih odnosa sa Austrijom do kojih je Crnoj Gori veoma stalno.

„Ispunjeni su bitni uslovi da saradnju unaprijedimo. Imamo adekvatnu bazu državnih ugovora koje su države potpisale, od sporazuma o ekonomskom partnerstvu do onoga o zaštiti i podsticaju investicija, kao i onih pratećih“, rekao je Vujanović na forumu koji je organizovan u okviru posjete austrijskog predsjednika, Hajnca Fišera Crnoj Gori.

Vujanović je rekao da Crna Gora nudi dobre prostore za ekonomsku saradnju.

„Zainteresovani smo za ulaganja austrijskog kapitala u turizam, ljetnji i zimski, a austrijska iskustva mogu biti vrlo interesantna.

Zainteresovani smo i za energetski sektor, a nedovoljno su iskorišteni hidropotencijali, kao i izuzetni resursi proizvodnje hrane“, precizirao je Vujanović.

U Crnoj Gori, kako je naveo, postoji kvalitetna mreža austrijskih banaka koje su spremne da austrijskim kompanijama i biznismenima daju adekvatnu logistiku za ulaganje u Crnu Goru.

„Od Erste, Hypo Alpe Adria banke, Hypo lizing banke, Opportunity postoji kvalitetna bankarska osnova za ulaganja austrijskih kompanija“, dodao je Vujanović.

On je precizirao da su za deset godina austrijske kompanije pokazale visok interes da ulažu, jer je od 2003. do 2013. godine 394 miliona eura investirano u Crnu Goru iz te države.

Predsjednik Privredne komore Austrije, Krištof Lajtl zahvalio se na 350 miliona eura investicionih projekata u proteklim godinama i na bilateralnoj trgovinskoj razmjeni.

„Smatram da ima prostora da se ove brojke povećaju. Takođe bih se zahvalio i poslovnoj zajednici Crne Gore i austrijskim preduzećima koja kao pioniri učestuju u nekim projektima u ovoj zemlji koja obiluje mogućnostima“, rekao je Lajtl.

On je naveo da Crna Gora ima puno hidropotencijala i ima prostora za projekte hidroelektrana. Takođe, biomasa, energija vjetra i sunca je autrijska filozofija obnovljivih izvora energije.

„Što se tiče oblasti infrastrukture, znamo za izgradnju autoputa vrijednosti 809 miliona EUR i da će podrazumijevati veliki broj tunela. Austrija ima puno stručnih znanja za to“, naveo je Lajtl.

On je kazao da ima interesovanja i u oblasti turizma, ne samo infrastrukture i zimskog turizma već i za edukaciju mladih kadrova koji treba da steknu stručna znanja, u čemu Austrijanci imaju puno iskustva.

„Imate evropsku perspektivu i želju da uzdignete ovu zemlju, što je najbolji poziv za crnogorsku privredu“, poručio je Lajtl.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković kazao je da bi Crnoj Gori dobrodošle investicije u poljoprivredu, drvopreradu, energetiku i metalopreradu.

“Robna razmjena Crne Gore i Austrije je nakon pada u 2011. godini sada u porastu, ali ipak ispod realnih mogućnosti. Ono što smatram posebno nepovoljnim je visoki deficit sa crnogorske strane, budući da izvoz pokriva svega 1,7 odsto uvoza, i moramo naći mehanizme da se takva situacija promijeni”, ocijenio je Mijušković.

On je podsjetio da je Austrija kroz razvojne projekte Crnoj Gori pružila pomoć od 14 miliona eura, a prioritetne oblasti su bile turizam i regionalni razvoj.

“Riječ je o izradi regionalne turističke strategije, izradnji energetski efikasne zgrade Regionalne turističke organizacije u Kolašinu, pomoći u infrastrukturnom razvoju Nacionalnih parkova i drugo”, precizirao je Mijušković.

Austrijski predsjednik, Hajnc Fišer kazao je da su forumi kojima prisustvuju visoki zvaničnici zajedno sa privrednicima odlična prilika i divna ideja i uvijek rezultiraju konkretnim aktivnostima.

On je ocijenio da ako vlada dobra politička klima između dvije zemlje to podstiče i dobru privrednu saradnju.

“Pozivam članove poslovne zajednice u Crnoj Gori da uspostave bliske kontakte sa kolegama u Austriji,”, rekao je Fišer.

On je apelovao i na austrijske poslovne ljude da iskoriste prilike koje im se nude.

U okviru foruma, Mijušković i Lajtj potpisali su i Sporazum o saradnji dvije privredne komore, prenijela je Mina business.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније