Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 05. 2014. 08:20 >> 08:29
26

PREMIJER PORUČIO

Nezavisnost nam vratila dostojanstvo

Obnovom nezavisnosti Crne Gore neutralisana je istorijska nepravda i povraćeno je naše državno i nacionalno dostojanstvo, poručio je premijer Milo Đukanović, navodeći da ne vjeruje da ima Crnogorca koji na to nije ponosan.

 

On je rekao da je i zadovoljan rezultatima koji su ostvareni u osam godina nezavisnosti.

Đukanović dodaje da je Vlada u tom periodu, odgovornom posvećenošću društvenom razvoju dala najbolju potvrdu opravdanosti same ideje obnove državnosti.

„Crna Gora je danas još stabilnija. Ideja suživota i multietničke demokratije, koju je gotovo usamljeno čuvala tokom jugoslovenske krize, danas je formula života svih balkanskih društava. Ekonomija je imala snažan razvoj, društveni proizvod je više nego utrostručen. Stvorene su mnoge nove institucije i bitno reformisane ranije“, rekao je Đukanović Pobjedi.

Ipak, kaže premijer, uvijek može bolje.

„To je uvijek moguće. Ali, ostvareno nije za potcjenjivanje. Tačnije nesvakidašnje je. Znam i da je ljudski uvijek željeti više, bolje, brže. No, vjekovi zaostajanja se ne mogu prebrisati samo snagom volje i novom vizijom. Potrebno je još mnogo toga, između ostalog i vremena. I ljudskog, intelektualnog potencijala, koji je kod nas u očiglednom narastanju, ponajviše“, ocijenio je on.

Na pitanje čime je razočaran od sticanja nezavisnosti, Đukanović je rekao da ta osjećanja ne bi ni nazvao razočarenjem.

„Jer, značilo bi da se nije moglo pretpostaviti. A mnogo je već istorijskih opomena na tu temu. Kratkog smo daha. Meteorski bljesnemo i ugasnemo. A u tolikom dahu nema velikih ostvarenja. Mislim, naravno, na sve one brojne i zaslužne koji su pomogli obnovu nezavisnosti, a sad su već grdni ljuti, što im Država nije uzvratila, kako su oni očekivali. A očekivali su mnogo, uglavnom bez nekog novog i boljeg vlastitog angažmana. Država, ni ova ni prethodna ni bilo koja, ne obezbjeđuje ništa samim nastankom ili obnovom“, kazao je on.

Prema njegovim riječima pametno vođene države stvaraju uslove stabilnosti i podsticaja, da svaki pojedinac učini nešto dobro za sebe.

„Zato, svi bismo bili mnogo odgovorniji i prema djelu koje smo ostvarili nezavisnoj Crnoj Gori, a posebno prema sebi, ukoliko se, umjesto da se ljutimo, zaista, kenedijevski upitamo: Šta još mogu da učinim za Crnu Goru? I za sebe u njoj, dakako“, smatra Đukanović.

Na pitanje da li je bio iznenađen nedavnim dešavanjima i ikonografijom tokom izbornog dana u Beranama Đukanović ne odgovorio da je odavno u politici, da bi ga išta više moglo iznenaditi.

„Dakle, nijesam iznenađen time što se desilo u Beranama, jer naši politički oponenti po inerciji, od izbora do izbora, politički neodgovorno igraju i na tu kartu podgrijavanja nacionalizma. I kad to ne rade, oni su, zbog svoje političke prošlosti, objektivno utočište za sve desne, ekstremne strukture. Nijesu one brojne, ali su bučne, kao što se to vidjelo u Beranama. Najvažnije je, ipak, da država ima i odlučnosti i snage da suzbije bilo kakav ozbiljan pokušaj ugrožavanja prava manjina i multietničkog sklada kao najvrednije tekovine savremene Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније