Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 03. 2013. 15:28   >>  15:21

SKUPŠTINA CRNE GORE

Bulatović: Parlament sve da kontroliše

Parlament treba da ima kontrolnu ulogu u vezi upućivanja u mirovnim misijama ne samo pripadnika Vojske Crne Gore nego i predstavnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović.

Institut alternativa je zatražio zakonske izmjene kako bi saglasnost Skupštine bila neophodna prilikom upućivanja u mirovne misije pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u državnoj upravi.

Iz ove nevladine organizacije podsjećaju da Odbor za bezbjednost i odbranu nije konsultovan niti je obavještavan o aktivnostima predstavnika Uprave policije u mirovnim misijama.

Bulatović je podsjetio da crnogorska Vlada, prema zakonu, donosi odluku o upućivanju pripadnika civilne zaštite, policije i radnika državne uprave u mirovne misije.

»Ali novi zakon o parlamentranom nadzoru u oblasti bezbjednosti koji je usvojen konsenzusom ima pretenzije da Skupština nadzire i ovu oblast. Dakle, upućivanje u mirovne misije uopšte, ne samo pripadnika Vojske Crne Gore, nego i ostalih segmenata«, kazao je Bulatović agenciji MINA.

On smatra da se stiču uslovi da se u ovoj oblasti uspostavi kontrolna uloga nad aktivnostima Vlade.



»U tom smislu inicijativu Instituta alternativa treba podržati«, kazao je Bulatović, ocjenjujući da je tendencija izvršne vlasti da parlament ima što manji nadzor nad mirovnim misijama.

»Tako je važno pitanje takozvanih nacionalnih ograničenja za učešće vojnika iz Crne Gore u misijama u Avganistanu oduzela Skupštini, što znači da i važna oblast gdje će se upućivati u određene zone i pripadnici Vojske nije u nadležnosti parlamenta«, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu uopšte učešće u mirovnim misijama, a posebno da borbe nose rizik, kao i velike troškove za poreske obveznike, crnogorski parlament mora da ima važnu ulogu i to kontrolnu.

»I to ne samo za pripadnike Vojske, nego i za predstavnike civilnog sektora, policije i radnika državne uprave. Očekujem da će Odbor za bezbjednost i odbranu brzo razmotriti i ovo pitanje i postići saglasnost, uvažavajući činjencu da je Zakon o parlamentarnom nadzoru iznad drugih zakona koji sada onemogućavaju kontrolnu ulogu Skupštine u ovoj oblasti«, kazao je Bulatović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније