Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

15. 02. 2024. 17:52 >> 17:43
Čitaj mi:

POPA

Rad na izbornoj reformi od suštinskog značaja na putu ka EU

Rad na izbornoj reformi od suštinskog je značaja na daljem putu Crne Gore ka EU, kazala je ambasadorka EU u našoj zemlji Oana Kristina Popa.

Popa je to kazala tokom sastanka Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori sa kopredsjedavajućim Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Nikolom Rakočevićem i Vasilijem Čarapićem.

Oni su, kako je saopšteno iz Skupštine, razgovarali o dinamici rada Odbora u narednom periodu.

"Ambasadorka Oana Kristina Popa je navela da je rad na izbornoj reformi od suštinskog značaja na daljem putu Crne Gore ka EU, pa je i pozdravila brzo formiranje Odbora i evidentni optimizam kopredsjedavajućih da se u ovom sazivu Skupštine, može naći koncenzus za sprovođenje dugo iščekivane reforme", navodi se u saopštenju.

Poslanik Vaslije Čarapić je istakao da smatra da se izborna reforma treba temeljiti na tri stuba: "usaglašenost sa EU standardima i preporukama Evropske komisije i OEBS/ODHIR misija, široki politički koncenzus oko rješenja koja se glasaju na plenumu i iskrene namjere svih političkih subjekata da sprovedu reformu i u dobroj vjeri primjenjuju usvojena zakonska rješenja".

Poslanik Nikola Rakočević je naglasio da je ključni zadatak Odbora da sprovede sveobuhvatnu reforma i izmjenu izbornog zakonodavstva, kroz punu implementaciju preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku i izvještaja OEBS/ODIHR misije.

"Upoznao je delegaciju EU, o do sada preduzetim koracima Odbora, te najavio njegovo kompletiranje sa članovima iz reda NVO sektora i akademske zajednice", navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka, kopredsjedavajući su pozvali predstavnike EU, da kroz delegiranje eksperata iz sopstvenih redova, uzmu učešće u radu Odbora, a time i dodatno legitimišu rad Odobra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније