Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

07. 02. 2024. 21:40 >> 21:42
2
Čitaj mi:

MILATOVIĆ

"Crna Gora može da bude članica Evropske unije 2028. godine"

Crna Gora može i treba da bude nova članica Evropske unije (EU) 2028. godine, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na Bečkoj diplomatskoj akademiji.

Milatović je, tokom izlaganja na Bečkoj diplomatskoj akademiji, pred diplomatama, ambasadorima, intelektualcima iz Austrije i svijeta, ali i crnogorskim studentima, istakao da bi pristupanje Crne Gore EU bila jasna poruka ostalim zemljama aspirantima da se reforme isplate, ali i važan korak u jačanju bezbjednosti Zapadnog Balkana i cijele EU.

"Tome u prilog idu činjenice da smo ekonomski najnapredniji u odnosu na ostale zemlje kandidate, koristimo euro preko dvije decenije, imamo u potpunosti usklađenu vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU,  zemlja smo koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja sa EU i zemlja  koja nema važnih neriješenih pitanja sa susjedima i promoviše dobrosusjedske odnose. Nadalje, sagovornike sam upoznao sa političkim promjenama koje su se desile u Crnoj Gori i ocijenio da se prije nepune četiri godine desila prva demokratska tranzicija vlasti u istoriji naše zemlje", istakao je Milatović na mreži X. 

On je dodao i kako je nakon iskazane - demokratske zrelosti na izborima - napravljen značajan iskorak u jačanju vladavine prava, imenovanjem profesionalaca u pravosuđu širokim političkim konsenzusom u Parlamentu. 

Milatović je istakao da je zadržan prozapadni kurs zemlje koji počiva na tri stuba - punopravno članstvo u EU, jačanje kredibilnosti kao članice NATO-a i njegovanje dobrosusjedskih odnosa. 

"U našoj zemlji postoji jaka politička volja da se decenijski proces pregovora sa EU privede kraju. S druge strane, tokom moje intenzivne diplomatske aktivnosti u poslednjih osam mjeseci, razumio sam da postoji jednako jaka volja i u Briselu.  Naglasio sam kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu savjeta bjezbjednosti UN 2026-2027, koja bi predstavljala krunu naših diplomatskih aktivnosti i obilježila dvije decenije naše nezavisnosti", napisao je Milatović na mreži X. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније