Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

26. 01. 2024. 13:49 >> 13:48

GUTEREŠ IVANOVIĆU

Glas Crne Gore značajan za UN

Glas Crne Gore izuzetno je značajan za Ujedinjene nacije (UN), kazao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Sa Guterešom je prvog dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama razgovarao ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

"Crna Gora je u potpunosti posvećena vrijednostima Ujedinjenih nacija i nastaviće da pruža doprinos pronalaženju održivih rješenja za brojne izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica", kazao je ministar Ivanović.

Kako je saopšteno iz MVP-a, istakavši privrženost Crne Gore multilateralizmu i ciljevima održivog razvoja, ministar je još jednom potvrdio kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027.

"Ukazao je na snažno partnerstvo sa UN sistemom, koje doprinosi realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva na nacionalnom planu, kao i ostvarivanju Agende 2030. i na prioritete Vlade, naglasivši da je među stubovima vanjske politike i regionalna saradnja, kao i da su 'dobri odnosi sa svim zemljama u regionu i brojne teme koje nas vežu sa susjedima u fokusu su naše politike'", navodi se u saopštenju.

Sa generalnim sekretarom UN-a šef crnogorske diplomatije je, u Njujorku, razgovarao o stabilnosti i daljem prosperitetu regiona Zapadnog Balkana, viziji pridruživanja Evropskoj uniji, ali i o aktuelnim globalnim krizama, bezbjednosnim prijetnjama i sukobima.

"Obostrano je ocijenjeno da su dijalog, privrženost miru i rješavanje konflikata diplomatskim putem, uz solidarnost i jedinstvo, te obezbjeđivanje humanitarne pomoći civilima, prioritet i obaveza međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su istakli da je neophodna bliska saradnja i sinergija svih aktera, kako bi se prevazišli rastući izazovi i pronašla trajna rješenja za aktuelne sukobe.

"Gutereš je ukazao na napore koje Ujedinjene nacije ulažu u tom pravcu i zahvalio Crnoj Gori na konstruktivnoj ulozi i doprinosu zajedničkim ciljevima UN-a. Ocijenio je da je Crna Gora aktivna članica i faktor stabilnosti u regionu, kao i da će UN nastaviti da bude partner u daljem razvoju i svim aktivnostima koje za cilj imaju afirmaciju zajedničkih vrijednosti. Osvrnuvši se na podršku malih zemalja i govoreći o Samitu za budućnost, zaključio da je glas Crne Gore izuzetno značajan za Ujedinjene nacije", zaključuje se u saopštenju MVP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније