Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

12. 01. 2024. 14:33 >> 14:38
3

POZIVAJU NA SLOGU

Oglasila se BS o grafitima u Pljevljima: Nećemo prozivati pojedince

Nakon što su DN Vijesti objavila da iza incidenata u Pljevljima, neposredno nakon izbora 2020. godin stoji Petar Lazović, oglasila se Bošnjačka stranka sa porukom da "neće prozivati pojedince".

Podsjetimo, po završetku izbora 2020. godine, u Pljevljima je došlo do više incidenata motivisanih nacionalnom i vjerskom netrpeljivošću.

Nakon tri godine na DN Vijesti je objavljen tekst fa iza svega stoji policajac Petar Lazović, koji je organizovao da se Pljevlja iscrtaju krstom sa četiri ocila uz poruku “Selite se Turci”, kako bi podigli tenzije u državi i posvađali građane.

Nakon što su pomagači Petra Lazovića u izazivanju međunacionalne mržnje i netrpeljivosti uhapšeni, tražio da se prema njima blago postupa.

Bošnjačka stranka sada poziva sve političke aktere "da na patnji i pretrpljenom strahu kroz koji je prošao bošnjački narod, ne pokušavaju da ubiraju sitne političke poene".

Takođe pozivaju na dijalog i na suživot.

"Crna Gora je svih nas. Bošnjaci kao narod su najviše stradali od početka devedesetih godina i nama kao političkoj partiji je u interesu da se otkriju svi počinioci ratnih zločina, protjerivanja, prijetnji nad Bošnjacima od Pljevalja do Herceg Novog. Ovim putem javno ponavljamo stav koji smo izrekli i 30.avgusta 2020. godine, kada su Bošnjaci u Pljevljima trpjeli strah, maltretiranje i uvrede. Takav čin je doprinio da etnička distanca bude sve veća, a žalimo što tužilaštvo i policija do današnjeg dana nijesu otkrili prave počinioce ispisivanja grafita, skandiranja “Nož, žica, Srebrenica”, kao i lomljenja stakla na prostorijama Islamske zajednice. Bošnjačka stranka nije i neće nikada za ovakve slučajeve prozivati pojedince. Naprotiv, iza ambijenta straha i prijetnji Bošnjacima krije se politika, koja nama kao narodu nije donijela ništa dobro", navodi se u saopštrnju BS. 

Oglasili su se i povodom proslave Dana Republike Srpske i prisustva pojedinih poslanika vladajuće većine.

"Radi se o prazniku koji je od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim, a organizovanje njegove proslave, shodno izmjenama Krivičnog zakona BiH predstavlja krivično djelo. Uvažavajući ove činjenice, smatramo da je prisustvo bilo kojeg zvaničnika države Crne Gore i vladajuće većine nepoštovanje ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i rušenje dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države”, zaključeno je u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније