Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 04. 2014. 18:32   >>  18:32 4

JEDNOGLASNO

Forum 2010 podržao Lekića

Forum 2010 podržaće na predstojećim izborima u Podgorici Građansku listu Demokratskog fronta koju predvodi Miodrag Lekić, saopštio je koordinator te nevladine organizacije Žarko Rakčević, navodeći da će se u narednih nekoliko dana znati da li će njihovi članovi biti na listi. Rakčević je agenciji MINA rekao da je Skupština Foruma odluku o podršci Lekiću donijela jednoglasno.

Rakčević  je kazao da nijesu još precizirali modalitet podrške toj zajedničkoj koalicionoj listi Demokratskog fronta, koju čine političke partije, grupe građana i NVO.

„Jedan od modaliteta je spoljna, javna podrška, učestvovanje na tribinama, a drugi je i samo prisustvo nekoliko ljudi iz Foruma na listi. Koji će to oblik podrške biti, zajednički ćemo odlučiti u narednih nekoliko dana“, naveo je Rakčević.

On je naglasio da, ukoliko se odluče za drugi pristup, sigurno neće biti nikakvih , tako uobičajenih, nesporazuma i mimoilaženja po pitanju procenata i zastupljenosti na listi.

„Naša je želja da Forum, u simboličkoj ravni, na taj način da podršku tom konceptu i novoj političkoj realnosti “, precizirao je Rakčević.

On je kazao da demokratije nema bez smjenjivosti vlasti, i da su u Forumu ubijeđeni da je neophodna I ljekovita promjena politike i prevazilaženje podjela, kako u Podgorici, tako i na nivou Crne Gore.

Rakčević je podsjetio na razorenu privredu u Glavnom gradu, uništene fabrike, izgubljena radna mjesta, nakon čega, kako je naveo, slijedi rasprodaja te imovine, od Marka Radovića i Radoja Dakića, do Mljekare, Puteva i KAP-a.

„Četvrt vijeka po ustaljenoj matrici. Tome treba stati na kraj“, ocijenio je on.

Rakčević je, ukazujući na neophodnost mirne tranzicije vlasti i prevazilaženja podjela, podsjetio da sve parlamentarne stranke i većina građana podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i njenim vrijednostima. 

„Pritom zaboravljamo da su temelje EU postavljali i Njemci i Francuzi, istorijskim iskorakom dva velika vizionara i državnika. Bivši ratni neprijatelji De Gol i Adenauer samo nekoliko godina poslije dva teška svjetska rata su krenuli naprijed “, kazao je on.

Kako je naveo, ne samo da je došlo do pomirenja, nego do uspostavljanja tijesne saradnje, i uspostavljeni su temelji EU kakvu danas prepoznajemo.

„Valjda je i kod nas vrijeme da se, osam godina poslije referenduma i 70 godina poslije Drugog svjetskog rata, braća, kumovi, komšije, i prijatelji pomire, izađu iz suprostavljenih rovova, i da umjesto isforsiranih podjela pokušamo objediniti snage da zaustavimo ovaj ekonomski sunovrat, organizovani kriminal i korupciju kako bi Podgorica i Crna Gora krenule putem oporavka ka EU “, kazao je Rakčević. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније