Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

22. 11. 2023. 15:53 >> 15:53

GORČEVIĆ SA AMBASADORKOM RUMUNIJE

Podrška Rumunije za članstvo Crne Gore u EU

Uz očuvanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa, Rumunija će nastaviti da pruža snažnu podršku Crnoj Gori u pravcu dostizanja punopravnog članstva u EU, poručeno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ambasadorom Rumunije Matejem Viorelom Ardeleanuom.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka Gorčević je zahvalila ambasadoru Ardeleanu na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu s EU.

„Veoma bogato iskustvo naših kolega iz Rumunije tokom njihovog pristupanja EU je od velike pomoći u procesu reformi koje sprovode crnogorske institucije. Radujemo se što na tu saradnju i podršku možemo računati i u narednom periodu“, kazala je ministarka.

Ona je informisala ambasadora o ključnim koracima koje će Vlada preduzeti s ciljem što bržeg i efikasnijeg ispunjavanja preporuka iz posljednjeg Izvještaja EK i pripreme za postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Reforme u pregovaračkoj strukturi, vladavini prava, posebno u pravosuđu su apsolutni prioritet. Paralelno sa njima, radimo na ispunjenju i realizaciji svih drugih aktivnosti iz evropske agende kao i završnih mjerila u svim ostalim poglavljima jer želimo da naši građani što prije i na svim poljima osjete boljitak od procesa evropske integracije“, kazala je ministarka.

Ambasador Ardeleanu je istakao da se Rumunija snažno zalaže za proširenje EU na države Zapadnog Balkana i prenio da Crna Gora može računati na dalju podršku Vlade Rumunije u ispunjavanju reformi na evropskom putu.

„Pred Crnom Gorom su zahtjevne reforme, ali vjerujem da uz aktivan rad i dopinos svih institucija i civilnog društva, možete za kratko vrijeme, ispuniti taj cilj. Na tom putu možete računati na punu podršku Rumunije. Na primjeru Rumunije možete vidjeti koliko članstvo u EU doprinosi unapređenju kvaliteta života građana“, poručio je ambasador.

Obostrano je istaknuto zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima dvije države i u tom kontekstu je posebno naglašena uspješna saradnja u okviru pregovaračkog procesa, u sklopu koje su rumunski eksperti spremni da pruže značajnu ekspertsku podršku crnogorskim institucijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније