Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 04. 2014. 08:07 >> 08:36
9

SLOBODNA TRGOVINA

EK: Raskrstite s Rusijom

Crna Gora treba da otkaže sve sporazume o slobodnoj trgovini na dan prije pristupanja Evropskoj uniji, navodi se u izvještaju Evropske komisije o skriningu za poglavlje 30 spoljni odnosi. Izvještaj je objavljen na sajtu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

 

"Postojanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom i nedavno stvaranje Evroazijske carinske unije podrazumijevaju da Crna Gora mora da pregovara o adaptacijama u ovom sporazumu o slobodnoj trgovini, a zatim da se povuče iz tog sporazuma prilikom pristupanja EU“, navodi se u izvještaju Evropske komisije, a piše Dan.

Crna Gora primjenjuje bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini potpisan između SRJ i Ruske Federacije 2000. godine. Posljednjih godina vode se pregovori o daljoj liberalizaciji trgovine, a u sklopu njih i pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kazahstanom i Bjelorusijom, koje su od 2010. godine zajedno sa Ruskom Federacijom formirale Carinsku uniju, pa je bilo potrebno obezbijediti iste uslove izvoza i uvoza, kao što je to dogovoreno sa Rusijom.

U izvještaj za poglavlje 30 navodi se da je, sve u svemu, Crna Gora dostigla dobar stepen usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti spoljnih odnosa.

Međutim, u oblasti „bilateralni sporazumi sa trećim zemljama” navodi se da treba otkazati sve sporazume o slobodnoj trgovini prije pristupanja.

„Uticaj promjena preferencijalnog trgovinskog režima biće najvažniji u slučaju CEFTA sporazuma, koji se odnosi na Crnu Goru i njene susjede i predstavlja 40 odsto crnogorske trgovine. Crna Gora će morati da se angažuje sa svojim partnerima kako bi se organizovalo glatko otkazivanje ovog sporazuma“, navodi se u izvještaju o skriningu za poglavlje 30.

Evropska komisija u izvještaju o poglavlju 30 posebnu pažnju posvećuje i bilateralnim investicionim ugovorima.

Po zvaničnim podacima Vlade, mimo EU, Crna Gora ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, Ruskom Federacijom, Turskom i svim državama EFTA (Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu). Člance EFTA su Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn, koje nijesu dio EU.

Takođe, Crna Gora je zaključila sedam bilateralnih investicionih sporazuma s državama koje nijesu članice EU. To su Azerbejdžan, Izrael, Katar, UAE, Turska, Makedonija i Srbija. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније