Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

10. 11. 2023. 08:16 >> 12:55

NENEZIĆ

"Izvještaj EK dobar za novu Vladu ali ne i za društvo"

Izvještaj Evropske komisije predstavlja jedan veoma realan prikaz stanja, u tehničkom i sadržajnom smislu čak i najbolji izvještaj koji smo dobili do sada, smatra Ana Nenezić iz Instituta za društveno politička istraživanja "Analitiko". Nenezić je istakla da on nije dobar za društvo, ali da nam daje preciznu dijagnozu. On je, kako kaže, dobar za novu Vladu ukoliko žele zaista da se bave evropskim integracijama.

"Ovo je jedan veoma realan prikaz stanja, usudila bih se reći da je to u tehničkom i sadržajnom smislu i najbolji izvještaj EK koji smo dobili do sada u smislu da je dao jedan prikaz stanja vrlo detaljno", kazala je Nenezić gostujući u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG. 

Istakla je da u izvještaju nijedna oblast nije preskočena, da su u okviru svake oblasti dati vrlo konkretni podaci i jasni zaključci šta treba uraditi kako bi se jedna oblast unaprijedila.

Naglasila je da smo dobili izvještaj koji smo nažalost očekivali, jer se nije moglo očekivati da bude pohvalan i dobar, jer vidimo cijelu situaciju u društvu.

"Reakcije koje su jače u smislu kritika proizilaze jer smo očekivali da neke stvari budu drugačije nakon smjene vlasti 2020. godine. Međutim, kako su bila visoka očekivanja tako su i jača razočarenja", istakla je Nenezić. 

Nenezić je kazala da ono što su poruke samog izvještaja nije dobro za čitavo društvo.

"Oni su jasno ukazali na jednu stvar koju često govorimo, a to je da političari javni interes stavljaju na potpuno nevažno mjesto, a da su partikularni i politički interesi ono što je primat i da se mi zbog toga nalazimo na ovom mjestu", kazala je Nenezić. 

Nenezić ističe da se u izvještaju ukazuje da se relativizuje ono što su ustavni i zakonski okviri, te da to nije prepreka to bi zapravo trebalo da bude osnova upravljanja državnim sistemom.

Naglasila je da nam nije trebala Evropska komisija da konstatujemo da se zakoni donose iako su u suprotnosti sa Ustavnim određenjima.

"Za nas je ljekovito da imamo sve to na papiru, jedino mi je žao što se bježi od odgovornosti jer smo nekad ukazivali da je važno imati objektivni pristup, te odgovorno pristupiti i reći uradili smo najbolje što su okolnosti omogućile ali to su rezultati zbog određenih ograničenja. Naprotiv, došli smo opet u situaciju kao što je ranije bilo to sa DPS-om, da se nagovarate da li je izvještaj dobar ili ne, da se međusobno ukrštaju argumenti", kazala je Nenzić. 

Kako je kazala, izvještaj je dobar za novu Vladu ukoliko žele zaista da se bave evropskim integracijama jer je napisano sve što treba raditi.

Komentarišući predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori Nenezić je kazala da je važno sada proces koji je politizovan vratiti na  statističku proceduru.

"Važno je da proces koji smo politizovali sada vratimo na ono što je jedna vrsta statističke procedure, ali da bi se to desilo mora postojati stepen povjerenja između činilaca onih koji utiču u okviru procesa", istakla je ona. 

Naglasila je da nije sigurna da se sve može postići za mjesec dana. 

"Obećanja koja su data u okviru softvera, u vidu kontrole dopune samih popisnih komisija, to djeluje sve smisleno. Da li je moguće uraditi sve za mjesec dana to je glavno pitanje. Voljela bih da je moguće, ali nisam sigurna", poručila je Nenezić. 

Nenezić je istakla da je dobro što je Spajić otvorio prostor da se razgovara o popisu.

"Vidim pozitivne note od svih struktura čak i onih koji najavljuju bojkot, djeluje mi da će se na taj način razriješiti situacija", zaključila je Nenezić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније