Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 04. 2014. 12:23 >> 13:33

DF O ZAKONU

Nije zabranjena isplata studentskih kredita

Odredbe Zakona o finansiranju političkih partija ne sprječavaju Vladu da isplaćuje studentske kredite i refundira novac preduzećima čiji su radnici na bolovanjima, saopštio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović.

On je kazao da su ovih dana pojedini članovi Vlade i predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) pokrenuli nevjerovatnu hajku koja se odnosi na, kako je rekao, zlonamjerno tumačenje pojedinih odredbi Zakona o izmjenama i dopunama zakona o finansiranju političkih partija.

“Nijedna odredba zakona ne sprečava Vladu da isplaćuje studentske kredite i refundira sredstva preduzećima čiji su radnici na bolovanjima, samim tim i trudnicama. Nijedna redovna i drugim zakonima predviđena isplata nije suspendovana ovim zakonom. Čudi nas da nijesu saopštili da je i isplata plata i penzija ugrožena ovim zakonom”, saopštio je Đukanović.

On smatra da je licemjerno tumačenje zakona da se sprečava isplata otpremnina za radnike Titeksa, Radoja Dakića, Marka Radovića i drugih uništenih preduzeća, koji na to čekaju više godina.

“Vlada se baš pred ove izbore sjetila i izrazila spremnost da ispuni svoje obaveze prema radnicima, ali je baš Zakon o finansiranju političkih partija sprečava da to uradi”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko kod Vlade postoji istinska i iskrena volja da isplati otpremnine, potrebno je da predviđeni novac odvoji na poseban račun i dostavi trajne naloge bankama da se izvrše isplate 30 dana poslije izbora.

“Sigurni smo da će radnici pozdraviti ovakvu odluku, jer ako su mogli da čekaju desetak godina neće im predstavljati problem da sačekaju dva mjeseca”, ocijenio je Đukanović.

On smatra da je skandalozno tumačenje da je u potpunosti obustavljena isplata stare devizne štednje, kredita poljoprivrednicima i dodjele udžbenika i školskog pribora učenicima, jer je, rekao je, u Zakonu, u članu 19a stav 2, jasno definisano kad i kako se to može realizovati.

“Prilikom realizacije svih ovih dotacija Vlada je obavezna da to učini javnim i dostavi podatke Državnoj izbornoj komisiji i skupštinskoj komisiji nadležnoj za poslove antikorupcije”, saopštio je Đukanović.

Kako je kazao, optužbe na račun opozicije, da je usvajanjem zakona gotovo paralisaln život u Crnoj Gori, predstavljaju “jeftinu političku manipulaciju i bježanje od odgovornosti za katastrofalnu ekonomsku situaciju koja predstavlja najznačajniju tekovinu ove vlasti”.

“Najveći problem Vlade, a ujedno i najveći kvalitet ovog zakona, sadržan je u činjenici da se javno moraju objavljivati sve isplate i druge dotacije. Vlada je očigledno postala svjesna da javnost rada za nju predstavlja najveći problem i sada se našla u čudu kako da zlupotrebom državnih resursa obezbijedi dovoljan broj glasova za DPS”, saopštio je Đukanović.

On je ocijenio da Vladi očigledno ne odgovara zakon koji je snažno podržan od cjelokupne opozicije, eksperata Evropske unije i predstavnika nevladinog sektora.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније