Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Anja Šljivić, TVCG ]

23. 10. 2023. 06:55 >> 11:36
1

BROJNI ZADACI

Nova Vlada - treća sreća

Crna Gora bi naredne sedmice trebalo da dobije novu 44. Vladu na čijem će čelu biti premijer Milojko Spajić. Buduću izvršnu vlast na svim poljima čeka puno posla, a naši sagovornici ukazuju šta bi trebalo da bude prioritet.

Ubrzanje evropskih reformi mora bti prioritet nove Vlade, smatra zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom Valentina Pavličić.

Toga, kaže, ne može biti bez imenovanja čelnih ljudi u pravosuđu.

"Sigurno da izbor tih pravosudnih funkcija neće riješiti sve probleme sa kojima se suočava crnogorski pravni sistem u posljednjem trenutku, ali će doprinijeti da se krene na taj put. Moramo izvršiti izbor kompletnog sastava Ustavnog suda kako bi se odazvao da da odgovore na ono što je neophodno. To je toliki broj ustavnih žalbi koje se nalaze u njegovom radu", pojasnila je ona. 

Da bi se sve to postiglo neophodno je unaprijediti dijalogu društvu, pa će to, ističe Milan Radović iz Građanske alijanse, biti jedan od najvažnijih izazova pred novom Vladom.

"Prije svega treba da se radi na uspostavljanju novih platformi za pregovore sa EU, pregovaračke strukture i glavni pregovarač i da naprosto sve institucije budu na jednom većem nivou nego što su to bile do sada. I tu opet vidim taj dijalog koji nam nedostaje", istakao je on. 

Od napretka na evropskom putu zavisi i ekonomski razvoj, kaže analitičar Mirza Mulešković.

Zato od buduće izvšne vlasti očekuje popravljanje investicionog i poslovnog ambijenta, analizu javnih finansija ali i jasan plan razvoja u srednjem i dužem roku.

"I ono što je bio problem u posljednje dvije godine i što bi trebalo da bude fokus Vlade jeste povratak na ulaganja a ne na potrošnju. To jeste smirivanje javnih finansija ne na potrošnju kao što je bio slučaj uprethodne dvije godine na ugovore o djelu, na putovanja i sve ostalo već upravo da se vratimo na realizaciju kapitalnog budžeta, na ulaganja u infrastrukturu, ulaganja u privredu jer jedino na taj način možemo da oživimo ekonomiju i da dugoročno imamo ekonomski rast. Samo tako nova Vlada može zaustaviti odlazak mladih ali i stučnih ljudi, pogotovo ljekara", smatra on. 

Za to su potrebna ulaganja u zdravstvo, ali i kvalitetne strategije, kaže predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

"Novog ministra će sačekati jedna jako loša strategija za razvoj zdravstvenog sistema. Stiče se utisak da je ministru Šćekiću i njegovom timu bilo najvažnije da štrikira da je to postignuto u agendi ali ne i da postigne kvalitet tog dokumenta. On obiluje ozbiljnim greškama, kontradiktornostima i nejasnoćama. Tako da nažalost novi ministar će, ukoliko bude želio da radi kvalitetno, morati da radi novu strategiju razvoja zdravstva", zaključila je ona. 

Šta će od svega što su istakli naši sagovornici uraditi Vlada Milojka Spajića, koja će biti treća od smjene trodecenijske vlasti na parlamentarnim izborima 2020. godine, svjedočićemo u narednom periodu.

Do tada građanima ostaje da se nadaju da će u skladu sa onom narodnom - treća sreća, Crna Gora biti uspješnija na svim poljima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније