Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 04. 2014. 14:10 >> 23:45
27

ČLANOVI KOKUSA

Članstvo CG u NATO-u interes SAD-a

Odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država na zavidnom su nivou i Crna Gora može da računa na dalju snažnu američku podršku u procesu evro-atlantskih integracija i sprovođenju reformi crnogorskog društva. To je ocijenjeno tokom sastanka predsjednika Vlade Mila Đukanovića sa članovima crnogorskog kokusa u oba doma Kongresa. Tim razgovorima Đukanović je okončao posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Članovi crnogorskog kokusa, sa kojima je premijer razgovarao u Vašingtonu , dali su snažnu podršku i preporuku za prijem Crne Gore u NATO.

"Članstvo Crne Gore u NATO-u nije samo interes Crne Gore već i regiona Zapadnog Balkana ali i Sjedinjenih Američkih Država", ocijenili su članovi Kongresa iz naše kokus grupe.

Kako se navodi u saopštenju, zajednički je ocijenjeno da je stabilnost Balkana jedan od preduslova za stabilnost cijele Evrope i dobru perspektivu transatlantskog partnerstva.

"Predsjednik Vlade je iskoristio priliku da zahvali na pažnji koju su Crna Gora i njen evro-atlantski put dobili od strane renomiranog sastava okupljenog u kokus grupu.Takođe je iskazao zadovoljstvo kontinuitetom uspjeha koji su postignuti u partnerskoj saradnji Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država", saopštili su iz Vlade.

Predsjednik Vlade se sastao i sa članom Kongresa Eliotom Engelom, senatorima Krisom Marfijem i Bendžaminom Benom Kardinom.

Realno da nas pozovu u NATO

Crna Gora može realno da očekuje da će sa Samita NATO-a u Velsu dobiti poziv za članstvo u tom savezu, kazao je premijer Milo Đukanović, nakon sastanka s američkim potpredsjednikom, Džozefom Bajdenom. Premijer vjeruje da će u predstojećim mjesecima rasti pažnja i interes i evropskih partnera za temu proširenja NATO-a na predstojećem Samitu u Velsu.

 

Đukanović je kazao da je posjeta SAD-u poseban politilčki događaj za svaku zemlju, a da za Crnu Goru, koja je, kako je naveo, državu koja je na putu do članstva u EU i NATO, ima dodatan politički značaj.

„Posebno je značajno što se posjeta događa upravo u ovom vremenu obnovljene krize u Evropi, obnovljene krize u odnosima SAD, NATO saveza i EU sa Rusijom, sa nesumnjivim posledicama po evropsku stabilnost i bezbjednost u cjelini, uključujući i naš region“, poručio je premijer.

Đukanović je dodao da su na sastancima u Vašingtonu izraženo poštovanje za ono što je Crna Gora uradila u osam godina od obnove nezavisnosti i u predreferendumskom periodu.

„To su bili razgovori u kojima je saopštavano poštovanje za partnerstvo i povjerenje koje je izgrađeno u jednom teškom vremenu, u kojem je Crna Gora prema kazivanjima tadašnjih američkih zvaničnika bila oaza multietničke demokratije u regionu, a SAD predvodile napore međunarodne zajednice na uspostavljanju mira na prostoru bivše Jugoslavije. I to je bila prilika za razgovore o onome šta zajedno još možemo napraviti na promociji evroatlantskih vrijednosti u regionu u kojem živimo, na promociji koja bi trebala i da olakša naš put do ostvarivanja naših strateških ciljeva“, naveo je on.

Premijer vjeruje da će u predstojećim mjesecima rasti pažnja i interes i evropskih partnera za temu proširenja NATO-a na predstojećem Samitu u Velsu.

„Vjerujem da ćemo te okolnosti dobro iskoristiti, da ćemo prezentirati jedan kontinuirani napredak koji ostvarujemo u sve četiri ključne oblasti. Zato vjerujem da je naše realno očekivanje da će naš napredak biti primijećen na Samitu u Velsu i da dobijemo poziv sa tog Samita, takođe veoma realan“, kazao je Đukanović.

Premijer je kazao da je na sastanku s Bajdenom bilo riječi  o slobodi medija  u Crnoj Gori.

„I razgovarano je i u kontekstu,  da kažem, i uvažavanja toga što je urađeno u prethodnom periodu i potrebe da se dalje nastavi sa efikasnom akcijom države na zaštiti prava medija na slobodno izvještavanje“, rekao je Đukanović.

Upitan šta Vlada može učiniti na daljoj popularizaciji koncepta NATO-a, premijer je kazao da je u posljednjih godinu napravljen snažan napredak na tom planu.

„Ono što bilježe istraživanja javnog mjenja, to je 15 odsto nove podrške biračke javnosti u Crnoj Gori za crnogorsko članstvo u NATO. Poslednje istraživanje iz marta je pokazalo da imamo 46 odsto podrške javnosti za članstvo u NATO. Smatramo da je progres evidentan i da je on rezultat ne samo ovih vanrednih okolnosti koje možda utiču na formiranje vrednosnih stavova pojačano, uključujući i vrednosne stavove o tom pitanju, nego mislimo da je to vrlo direktno posljedica jedne promijenjene strategije komunikacije sa javnošću. Mislim da smo radili jako puno na tom planu i da je to rezultiralo podrškom. I mislim da to nije kraj. Mislimo da će se ta podrška nastaviti, a mislimo i da će ona dobiti na ubrzanju nakon upućivanja poziva Crnoj Gori“, dodao je Đukanović.

Razgovor u Bijeloj kući, prema Đukanovićevim riječima, bio je pun razumijevanja za stremljenja i očekivanja Crne Gore od Samita NATO-a, koji će biti održan u septembru u Velsu.

Na Crnoj Gori je sada, smatra premijer, da nastavi vrijedno da radi i proizvodi dobre rezultate koji će učvrstiti argumente prijatelja, od kojih su, kako kaže, SAD najvažnije.

„Ono što je ocjena koja je sada saopštena je da je progres dobar, da je pravac dobro odabran, da je tempo zadovoljavajući, da su rezultati evidentni, da treba nastaviti sa tim naporima i da je u tom slucaju vrlo realno da ce se rezultati prepoznati i da će Crna Gora biti nagrađeni kvalitetnim ocjenama sa Samita iz Velsa“, rekao je Đukanović novinarima nakon sastanka s potpredsjednikom SAD-a.

On je podsjetio da su sva prethodna prosirenja NATO-a obavljena uz lidersku poziciju Vašingtona.

I ovog puta je, kaže premijer, od američkih partnera mogao čuti da u Vašingtonu postoji svijest o važnosti daljeg širenja NATO-a, i da je to saznanje dodatno potencirano nakon krize u Ukrajini.

„Ni kriza u Ukrajini sama po sebi ne otvara vrata, moramo da obavimo svoj dio posla. Moja posjeta je fokusirana samo na to da nakon što obavimo posao, u Evropi i Vašingtonu bude dovoljno pažnje da se taj progres primijeti i da se tema proširenja uvrsti u dnevni red samita NATO-a”, poručio je Đukanović.

Na naše pitanje, da li mu je Bajden garantovao da će ukoliko ispuni preostale obaveze Crna Gora dobiti pozivnicu na Samitu u Velsu, premijer kaže da se na sastanku nije govorilo o garancijama, već o međusobnom povjerenju koje je iskovano i učvršćeno u teskim vremenima.

„Na tragu tog povjerenja, Amerika očekuje da ispunimo ono što je realno u susret samitu a u tom slučaju će SAD pokazati apsolutno razumijevanje za intenciju Crne Gore da postane članica NATO-a i onda će SAD odigrati svoju važnu lidersku ulogu u evroatlantskoj zajednici“, rekao je Đukanović.

Đukanović je odgovarajući na novinarsko pitanje da li je tokom razgovora u Bijeloj kući bilo riječi o slučajevima poput afere Telekom, kazao da to nije bila tema.

"Govorili smo o vladavini prava. Prezentirao sam napredak na tom planu. Ne samo kroz promjene Ustava i usvajanje zakona, nego i kroz neke konkretne rezultate ostvarene poslednjih mjeseci, ali ovo o čemu ste me vi pitali nije uopšte bila tema razgovora“, pojasnio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније