Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M./M.V.

02. 10. 2023. 15:38 >> 06:24

PSSE O IZBORIMA

Zabrinuti zbog biračkog spiska, zloupotrebe resursa i potpisa

Dugogodišnje zabrinutosti vezane za tačnost biračkog spiska, posebno zbog preminulih i osoba koje žive van Crne Gore a imaju pravo glasa podriva povjerenje javnosti u proces upisa u birački spisak, ukazala je posmatračka misija Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u konačnom Izvještaju o praćenju parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. juna 2023. Autor izvještaja je Rajnhold Lopatka, a dokument će biti pred poslanicima PSSE sledeće sedmice u Strazburu.

Kako je ocijenjeno, tehničke pripreme za izbore 11. juna obavljene su efikasno i prema utvrđenim rokovima.

"Sjednice DIK-a bile su otvorene za posmatrače i medije, a odluke su objavljene, čime je povećana transparentnost na nacionalnom nivou. OIK su generalno efikasno obavljale svoje dužnosti, ali je ponekad nedostajala transparentnost na opštinskom nivou", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su aktivnosti edukacije birača koje je sprovodio DIK bile ograničene.

"DIK je komisijama nižeg nivoa dao kriterijume da biračka mjesta učine pristupačnima za osobe sa invaliditetom, ali je na dan izbora primijećeno da se oni uglavnom nisu poštovali", navodi se u izvještaju.

"U birački spisak uključeno je 542.468 birača. Birači su mogli da provjere svoje podatke i da zatraže pojašnjenja kod Ministarstva unutrašnjih poslova. Pravo uvida u biračke spiskove ima širok spektar zainteresovanih strana, ali MUP nije dobio nikakva obavještenja. Uslov dužine boravka da biste bili kvalifikovani za glasanje je u suprotnosti sa međunarodnim standardima", navodi se u izvještaju.

Ocijenjeno je da i dalje postoji dugotrajna zabrinutost u pogledu tačnosti biračkog spiska, posebno u vezi sa osobama koje žive u inostranstvu i umrlim licima uključenim u spisak, što, kako kažu, umanjuje povjerenje javnosti u okvir za registraciju birača.

"Na inkluzivan način, DIK je registrovao ukupno 1.113 kandidata na 15 lista. Uprkos prethodnim preporukama, birači mogu da potpišu samo jednu listu. Proces prikupljanja potpisa podložan je zloupotrebama i ne obezbeđuje integritet", ocijenjeno je u izvještaju.

Dodaje se da su zabrinutosti u vezi sa praksom političkih stranaka koje koriste podatke birača i falsifikovanje potpisa podrške svojoj listi kandidata bile prisutne tokom izbora.

Birači su, kako je saopšteno, mogli da provjere onlajn da li su bili uključeni u bazu podataka DIK-a kao podrška listi kandidata, ali tek nakon što DIK potvrdi liste.

"Ovo ne obezbeđuje blagovremen i efikasan pravni lijek", kaže se u izvještaju.

PSSE je takođe izrazio zabrinutost zbog vremenskih ograničenja i logističkih izazova tokom sprovođenja procesa verifikacije potpisa, što je pogoršano podnošenjem većine lista u poslednjem trenutku.

Kandidati manjina bili su, kako se navodi, dobro zastupljeni na glavnim kandidatskim listama.

"Preferencijalna pravila važe za registraciju kandidatskih lista koje predstavljaju nacionalne manjine, ali nedostatak jasnoće u pogledu kriterijuma za dodjelu statusa nacionalne manjine za listu stvara neizvesnost.
Dalje, dok preferencijalna pravila imaju za cilj zaštitu nacionalnih manjina, odredbe su otvorene za zloupotrebu od strane kandidata u cilju lakšeg predstavljanja u parlamentu i pristupa javnom finansiranju", navodi se u Izvještaju.

Kažu da većina prethodnih preporuka koje se odnose na finansiranje kampanje ostaju neriješene i kao takve postoje neadekvatni mehanizmi za efikasnu verifikaciju donacija ili provjera rashoda.

"APC, koji je nadležan za nadzor finansiranja kampanje, blagovremeno je objavio izvještaje o finansiranju kampanje za takmičare. Međutim, troškovi nastali prije registracije kandidata, ličnih kampanja i Google Ads-a se ne prate.
Kampanja trećih strana je zabranjena, ali zakon ne predviđa sankcije. Sve u svemu, regulatorni okvir ne obezbjeđuje transparentnost, integritet i odgovornost finansiranja kampanje", navodi se u izvještaju.

Korišćenje administrativnih resursa u kampanji je zabranjeno zakonom, ali se, kako upozoravaju lako može zaobići.

"U izbornom periodu sklopljeni su brojni javni ugovori o radu. Nedostajala je jasna razlika u kampanji između uloge nekih kandidata koji su takođe bili visoki zvaničnici,
uključujući i njihove aktivnosti na društvenim mrežama. Parlamentarna skupština preporučuje vlastima Crne Gore da otklone sve nedostatke i probleme uočene tokom ovog posmatranja izbora", navodi se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније