Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

26. 09. 2023. 10:00 >> 10:15
2

BOŠNjAČKO VIJEĆE

Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder pozvao je Vladu da donese odluku o odlaganju popisa u Crnoj Gori na mjesec dana, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno,temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način.

Rastoder traži odlaganje popisa dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno,temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način.

"Imajući u vidu da predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, treba iskazati i precizno opisati populaciju naše države, i da će prikupljeni podaci biti korišteni u narednim godinama, a možda i decnijama, kao vjerodostojan izvor u socijalnoj i demografskoj sferi, smatramo da treba obezbijediti sve neophodne preduslove da se popis sprovede na zakonit, cjelovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana", dodao je Rastoder. 

Rastoder je kazao da podržava zahtjev predstavnika albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje Popisa na mjesec dana, da bi se stvorili neophodni uslovi.

"Kako u smislu štampanja popisnog materijala na svim jezicima u službenpj upotrebi, tako i u svim drugim segmentima institucionalne spremnosti za provodjenje popisa. Pred nama je vrlo ozbiljan i, nadasve, osjetljiv proces u kome sve institucije, prevenstveno Uprava za staitstiku, ali i Opštinske popisne komisije, morajju biti svjesne odgovornosti i zato nije trebalo žuriti i biti nespreman u bilo kojem segmentu. Vrlo brižljivo treba pripremiti timove instruktora i popisivača, uz potrebnu edukaciju za rad na terenu, kako bi svi građani bili adekvatno poisani i , prilikom samog čina, slobodno iiskazali podatke o sebi i članovima svojih porodica. Svaka vrsta institucionalne nepripremljenosti, površnosti i brzine može izazvati probleme, koji tokom procesa popisivanja mogu dovesti do nepotrebnih grešaka, nepotpunih podataka, diskriminacije,i moguće društvenih tenzija koje mogu dovesti u pitanje cio proces Popisa stanovništva", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније