Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 03. 2014. 19:08   >>  22:15 4

POSLANICI GLASALI

Nije izabran VDT, Rodiću najviše glasova

Skupština Crne Gore nije večeras izabrala Vrhovnog državnog tužioca, jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu tropetinsku većinu, odnosno podršku 49 poslanika. Advokat Goran Rodić dobio je u Skupštini Crne Gore najviše glasova, njega je podržalo 36 poslanika. O Rodićevoj kandidaturi za VDT-a će se, prema tumačenju predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića, glasati u ponovljenom krugu, najranije za mjesec dana i tada će mu za izbor opet biti potrebna tropetinska većina.

Sudija osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković dobio je 34 glasa, za višeg državnog tužilaca u Podgorici Vesnu Jovićević niko nije glasao, dok je zamjenik VDT-a Stojanka Radović dobila jedan glas.

Glasalo je 77 poslanika,  71 listić je bio važeći, dok je bilo 6 nevažećih.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić je uoči glasanja predložila da se za VDT-a izabere Goran Rodić, jer je kako je ona kazala, jedini kandidat koji može da "provjetri crnogorsko tužilaštvo".

Poslanik FORC-e Genci Nimanbegu u ime manjinskih partija je saopštio da poslanici tih partija neće glasati ni za jednog kandidata. On kaže da je želja za depolitizacijom tužilaštva krenula izmjenama Ustava.

"Smatramo da je pravosuđe pod uticajem politike, ali smatramo i da su ovo koraci da se to otkloni”, kazao je Nimanbegu i dodao da Crna Gora nema nijednu pravosnažnu presudu za ratne zločine.

Miodrag Vuković iz DPS-a je poručio da se Skupština mora suočiti sa obavezom da izabere nosioce funkcija u pravosudnom sistemu.

"Završili smo pola posla... Ja ispred DPS pozivam da glasamo za VDT-a da preuzmemo do kraja odgovornost, jer je ona samo naša. Mislim da su se stekli si uslovi i ovu obavezu ne možemo odlagati. Ovoga puta imamo sve uslove da izaberemo VDT-a. Taj "vruć krompir" ne možemo prebacivati u ruke drugih. Stanje u pravosuđu nije dobro", poručio je Vuković.

Skupština krajem prošle godine nije izabrala VDT-a, jer jedini kandidat za tu funkciju, Branko Vučković, nije dobrio potrebnu većinu.

U prvom krugu glasanja izabrana su dva od četiri člana Sudskog savjeta. Na te funkcije izabrani su Dobrica Šljivančanin i Ljoro Markić. Potrebnu dvotrećinsku većinu nijesu dobili kandidati Vesna Simović Zvicer i Mladen Vukčević.


Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније